Här är Tyresöbornas hetaste valfrågor

Tyresöborna Kerstin Reineborn, Fredrik Jansson, Emelie Eklånge och Claes Salomonsson.
Tyresöborna Kerstin Reineborn, Fredrik Jansson, Emelie Eklånge och Claes Salomonsson.
Den 9 september bestämmer väljarna vilka som får en stol i Tyresös kommunfullmäktige.
Men vilka frågor är viktigast för Tyresöborna när de går till vallokalen? Här är några svar.

Trafik, skola, vård. Det är några av de frågor som Tyresöborna bryr sig lite extra om när de går till vallokalerna i september.

Nästa vecka kan ni läsa partiernas svar på väljarnas frågor.

Vilka är de viktigaste valfrågorna för dig?

Conny Lindberg, 61, Bollmora
– Våden, skolan och bostäder för de unga. Det byggs för dyrt och ungdomar har inte en miljon kronor för att ta sig vidare. Det behövs billiga hyresrätter, det är det viktigaste för Tyresö idag.
Claes Salomonsson, 61, Trollbäcken
– Trafiken. Det har växt otroligt mycket de senaste åren och infrastrukturen har inte hängt med. Det har förändrat mitt vardagsliv jättemycket. För 19 år sedan tog jag bussen in till stan på en halvtimma, nu tar det över timmen. Så infrastrukturen skulle förbättras.
Maud Fahlen, 73, Bollmora.
– Vården och skolan. Man kommer aldrig fram till vårdcentralerna när man ringer, och kommer man fram så får man sällan någon tid, det tycker jag är jobbigt. Lärare har inte tillräckligt med kompetens och det är brist på lärarlegitimation. Det är också för mycket strul och ingen ordning, ungdomar får hålla på hur som helst. Lärare måste få mer att säga till om.
Fredrik Jansson, 43, Lindalen.
– Det är lokala trafikfrågor. Hur man utvecklar samhället och servicen. I och med att jag har bebis så är ju omsorgsfrågor och förskolor viktiga.
Emelie Eklånge, 26, Bollmora.
– Vård och familjepolitiken. Vårdnadsbidrag, så man själv får välja om man vill ha sitt barn hemma, tycker jag är en superbra grej. Istället för att behöva sätta det på förskola eller vara hemma utan ersättning.
Kerstin Reineborn, 71, Krusboda.
– Förskolan och skolan. Man måste få ned grupperna på förskolan och dagis. Det finns ingen viktigare fråga än att skolorna fungerar och barnen mår bra.
Gunilla Gålfalk, 69, Bollmora.
– Trygghet, sjukhus, skola och invandring. När det kommer till sjukvården så finns det aldrig tid. Jag tycker också det är jobbigt att se alla tiggare på gatorna.
Mikael Bauer, 59, Bollmora.
– Barn och unga, men här i kommunen är det mycket infrastrukturella frågor. Tyresövägen är alldeles för liten. Polisnärvaron är också alldeles för dålig.

Maria Warginger, 35, Krusboda.
– Skola, förskolor och miljöfrågor. Jag upplever att det är alldeles för lite resurser i skolan, framförallt för de med speciella behov. Jag känner många som inte får den hjälp de enligt lag ska ha, det tycker jag är kasst. Det borde de göra någonting åt. Tyresö är ändå en kommun som marknadsför sig för att ha så bra skolor och då är det kasst att det inte är så i verkligheten.
Fakta

Svaren i webbenkäten

Antal röster på varje fråga:

Sjukvård: 65

Skola och förskola: 62

Trygghet: 60

Miljö och bevarande av skog och natur: 57

Integration: 48

Bostäder: 45

Äldreomsorg: 42

Trafikbelastning: 35

Kollektivtrafik: 34

Jobb: 24

Fritidsutbudet: 12

Webbenkäten  hittar du här.

Källa: Mitt i Tyresö