Moderaterna har samtal över blockgränsen

kollageny
Fredrik Saweståhl för samtal för att försöka få till ett blågrönt styre.
Moderaterna har samtal med Miljöpartiet.
– Vi vill diskutera om det finns förutsättningar till en blågrön majoritet, säger Fredrik Saweståhl.

Alliansen tappar två mandat i Tyresö, de rödgröna ligger stilla medan Sverigedemokraterna ökar två mandat, enligt de preliminära siffrorna.

– Alliansen är alltjämt störst och då är det fullständigt naturligt att vi tillsammans fortsätter att ta ansvar för kommunen, säger Fredrik Saweståhl (M), kommunstyrelsens ordförande, dagen efter valet.

Under måndagen har Moderaterna haft samtal med Miljöpartiet, berättar Saweståhl.

– Vi vill diskutera om det finns förutsättningar till en blågrön majoritet. Vi är absolut öppna för den diskussionen. Det har fungerat bra i en del andra kommuner som Sundbyberg. Vi har redan pratat med Miljöpartiet och vi kommer att träffas framöver för att se om det kan leda till någonting.

Varför just MP?

– Det är ett parti som vi då och då har samma uppfattning som. Går det på andra håll så borde det gå att vi även här tar ett gemensamt ansvar för utveckligen i kommunen.

Vad tycker resten om Alliansen om det?

– Vi har inte diskuterat det i detalj.

Är något annat parti aktuellt?

– Det har jag svårt att tro. Vi samarbetar inte med kommunister till exempel.

Sverigedemokraterna?

– Vi samarbetar inte med dem heller.

Hur ser du på ett minoritetsstyre?

– Det är klart att det fungerar också rimligt väl i en del andra kommuner som har testat det, att i enskilda frågor diskutera sig fram och söka stöd i nuvarande oppositionspartier. Men vi ska se om vi kan få till en majoritet.

Moderaterna i Tyresö backade över 7 procenenheter i kommunalvalet, enligt de preliminära siffrorna. Inte sedan 1988 har väljarstödet varit lägre för partiet i Tyresö.

– Det är klart att vi som parti inte är nöjda med siffrorna, säger Fredrik Saweståhl.

Han fortsätter.

– Till den positiva delen ser vi att det fortfarande är fler Tyresöbor som röstar på oss i kommunvalet jämfört med hur de röstar i riksdagsvalet. Vi slår också riksdagsvalet med ungefär åtta procent, det är ungefär där vi brukar ligga.

Varför backar ni?

– Det vill jag inte spekulera i. Det finns en nationell trend och det är många i Stockholm som tappar. Vi är ju det parti som är störst i Alliansen och har lett kommunen länge och vi betalar ett visst pris för att leda och ta ansvar. Vi ska naturligtvis analysera det ordentligt också.

Han menar att partiet tappar väljare till Sverigedemokraterna.

– Tittar vi på kommundelarna ser vi att vi har tappat ganska mycket till SD. Det kan jag tycka är tråkigt. Jag har haft en förhoppning att flödet inte skulle vara så stort i vår kommun.

När vet vi vad era diskussioner om vilka som kommer att styra Tyresö landar i?

– Först får vi vänta in den sista rösträkningen på onsdag för att se om vi kan få tillbaka ett mandat. Annars kanske det händer något nästa vecka eller längre fram. Det är inte så bråttom. Nya kommunfullmäktige sammanträder inte förrän i oktober.

Är du kommunstyrelsens ordförande när vi går in i 2019?

– Det vet man aldrig, men det är vår utgångspunkt.

Vill du vara det?

– Det är ett trevligt uppdrag som är väldigt spännande. Det är roligt att jobba på det här sättet, att ha många spännande möten med Tyresöbor.