Miljön viktig för förstagångsväljarna

Daniel Fröling och Sandra Johansson tycker att det är viktigt att rösta.
Daniel Fröling och Sandra Johansson tycker att det är viktigt att rösta.
Varken Daniel eller Sandra är politisk intresserade, men känner starkt för vissa frågor.
Varken Daniel eller Sandra är politisk intresserade, men känner starkt för vissa frågor.
Miljö, trygghet och skola är några av frågorna som engagerar förstagångsväljarna Sandra Johansson och Daniel Fröling i Tyresö.

Det är en lugn eftermiddag på Tyresö gymnasium. Korridorerna ligger tysta, eleverna har lektioner, någon berättar att vissa är på praktik. Men snart hörs ett lågt sus av röster, prat och skratt, som blir högre ju närmre man kommer gymnasiets kafeteria. Där träffar Mitt i två ungdomar som den nionde september kommer att få använda sina röster till något större och viktigare än snacket på rasterna.

”Det är väl lite coolt ändå”

Daniel Fröling och Sandra Johansson kommer i år att få vara med och påverka styret i Sverige och Tyresö för första gången.

– Det är väl lite coolt ändå. Nu är man vuxen och får man vara med och påverka vilka som styr och hur landet ska skötas, säger Daniel Fröling.

– Jag kommer säkert vara ganska nervös och rädd för att göra fel, säger Sandra Johansson.

Daniel är 18 år och läser på tekniklinjen. Sandra fyller 18 bara några dagar före valet och pluggar hotell- och turism. Ingen av dem säger sig följa den politiska debatten noga.

– Jag och mina kompisar pratar knappt om politik överhuvudtaget. Men jag kollar mycket på nyheterna om vad som händer i Sverige och i världen, det tycker jag är väldigt intressant, säger Sandra.

– Vi har ju samhällskunskap i skolan så man hänger ju ändå med på vad som händer. På fritiden skulle jag inte säga att jag lägger ner så mycket tid på det, berättar Daniel.

Miljön är en viktig fråga

Däremot har de tydliga frågor som engagerar dem. Skatt, miljö, skola och trygghet står högt i kurs oavsett om det gäller på kommunal- eller riksdagsnivå.

– Skolan tycker jag är viktigt eftersom att jag fortfarande går i skola, säger Daniel.

Han tar även upp skatter, hur höga de ska vara och vart pengarna går, han nämner miljön, där han vill se mindre bilutsläpp och undrar hur bra det egentligen är med kärnkraftverk.

Vi har rättigheter i Sverige som säger att man får rösta och tycka vad man vill och det borde vi utnyttja.

Sandra Johansson

Miljön är viktig även för Sandra, i Tyresö vill hon se en större omtanke för naturen.

– Jag vill att man ska spara så mycket natur som möjligt, vi har väldigt fin natur här i Tyresö och jag tycker inte att man ska bygga så mycket bostäder som man gör nu, säger hon.

Ökad trygghet är en annan fråga som berör.

– Just nu känner många ungdomar att de inte kan vara ute på kvällarna för att de är rädda att det ska hända någonting. Jag vill att Tyresö ska göra något åt det, till exempel ha mer ordningsvakter eller poliser som går runt på kvällarna så att man har en trygghet, säger Sandra.

Tycker det är viktigt att rösta

Vilket parti hon tänker rösta på vet hon inte än. Men Daniel har bestämt sig, nästan i alla fall.

– Det lutar lite åt Moderaterna. Dels för skatten, dels för att de är lite mer liberala än de andra partierna. Sen tycker jag att de för en bra skolpolitik, säger han.

På på frågan om det är viktigt att rösta svarar de:

– Jag tycker det, det gör så att vi människor kan ändra på samhället. Vi har rättigheter i Sverige som säger att man får rösta och tycka vad man vill och det borde vi utnyttja, säger Sandra.

– Jag tänker att det skulle vara konstigt om en svensk medborgare inte bryr sig om vad som händer. Alla har en skyldighet att säga vad de tycker, menar Daniel.

Fakta

Så många är förstagångsväljarna i Tyresö

Röstberättigade förstagångsväljare i Tyresö 2018 (preliminära siffror). Gäller för riksdagsval och de kommunala valen. Uppdelat efter svenska och utländska medborgare samt det totala antalet röstberättigade i kommunen.

Antal röstberättigade förstagångsväljare med svenskt medborgarskap i Tyresö kommun:

Kvinnor: 1119

Män: 1140

Totalt: 2259

 

Antal röstberättigade förstagångsväljare med utländskt medborgarskap i Tyresö kommun:

Kvinnor: 38

Män: 61

Totalt: 99

 

Totalt antal röstberättigade i Tyresö kommun:

Kvinnor: 18 116

Män: 17 659

Totalt: 35 775

 

I procent:

6,3 procent av alla röstberättigade i Tyresö kommun 2018 är förstagångsväljare med svenskt medborgarskap.

0,03 procent av alla röstberättigade i Tyresö kommun 2018 är förstagångsväljare med utländskt medborgarskap.