Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Upptäck länets gömda pärlor

Öregrunds hamn, ön Öja, vikingabyn Storholmen eller herresätet Julita gård – välj själv!
Öregrunds hamn, ön Öja, vikingabyn Storholmen eller herresätet Julita gård – välj själv!
Åh, det är skönt, när mitt Stockholm är grönt... ja, äntligen är det riktigt skönt utflyktsväder.
Ta med dig barnen, kärleken, mamma eller hunden och ge dig av på upptäcktsfärd i Stockholms gröna sköna omgivningar.

Upplev livet i en vikingaby

Ta med barnen på äventyr i Vikingabyn Storholmen, vackert belägen vid sjön Erken. Närmast byn ligger ett stort järnåldersgravfält med 166 gravkullar och fornlämningar. Här bland tidstypiska byggnader och miljöer träffar ni smeder, spinnerskor och krigare och kan pröva på att karda ull, smida, skjuta pil och båge eller baka eget tunnbröd.

Flera gånger om dagen blåser byns lurblåsare till samling med lekar, sånger och berättelser från vikingatiden.

Mer info: storholmen.org

Hav och vind på Öja/Landsort

En dryg timmes resa från Stockholm ligger Öja, en underbar ö i den yttersta skärgården, med den kända fyren Landsort på öns södra udde.

Ta båten från Torö och kliv iland i Storhamn, ett levande skärgårdssamhälle med anor från 1500-talet. Här finns handelsbod och pub och restaurangen Svedtilja har öppet året om. Ta gärna med handduk och picknickkorg för det finns många fina badklippor. Bor bekvämt gör du bland annat på det gemytliga vandrarhemmet nedanför fyren.

Mer info: landsort.com

Sommaridyllen  Öregrund

Öregrund är en av Sveriges bäst bevarade trästäder och ett oemotståndligt sommarparadis.

Här trängs små hus med glasverandor, snickarglädje och prunkande trädgårdar. Strosa runt i gränderna, fika eller ät lunch på någon av Öregrunds mysiga kaféer och restauranger. Eller – köp en glass och sätt dig på kajen och njut, precis som Tjorven och Pelle i Astrid Lindgrens älskade Saltkråkan gjorde här en gång i tiden.

Mer info: oregrund.nu

Sörmland och Julita gård

Vill du se hur ett storgods fungerade och såg ut i början av 1900-talet? Strax utanför Katrineholm ligger Julita Gård som sedan1944 ägs av Nordiska Museet. Bland vackra och välbevarade byggnader och parkytor finns ävenkafé, restaurang och gårdsbutik med egenproducerade matvaror. I fruktträdgården växer över 100 äppel- och päronsorter. Här bor även Pettson och Findus på en liten gård, dit alla busiga barn är välkomna.

Mer info: nordiskamuseet.se/slott-gardar/julita-gard