Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Smarta tips för en säker resa

Amanda Sivebro, Länsförsäkringar
Amanda Sivebro är expert på Länsförsäkringar Stockholm.
Sommarens semester till soligare breddgrader är något vi både ser fram emot under vårens kalla dagar och ser tillbaka på när luften blir krispig igen. Då är det god mat, sol, bad och kvalitetstid med familjen vi vill minnas.

För det mesta går allting bra när man är ute och reser. Men olyckor sker, bagage försvinner och sjukdom kan komma på de mest olämpliga tidpunkter, då kan det bli dyrt om man inte har rätt försäkring.

Hemförsäkringen en grund

Med din hemförsäkring har du ett grundläggande skydd för resor i hela världen i upp till 45 dagar. Men se ändå över ditt reseskydd innan du åker iväg.

– Kanske behöver du en tilläggsförsäkring till ditt resmål och planerade aktiviteter, eller vill ha ett tryggt avbeställningsskydd, säger Amanda Sivebro på Länsförsäkringar Stockholm. Känner du dig krasslig innan avresa, läs om medicinsk förhandsbedömning på Länsförsäkringar.se.

Fakta

3 tips som ger trygghet

1. Betala gärna resan med ditt bankkort, så har du ytterligare ett skydd när du reser.

2. Var aktsam med dina saker på resan, speciellt med pengar, värdehandlingar och annat stöldbegärligt. Lås in dina värdesaker i säkerhetsbox eller resväska.

3. Välj alltid kort istället för att resa med kontanter. Med kort har du alltid rätt valuta i plånboken och du kan ta ut pengar på plats om du skulle behöva. Kom ihåg att spärra kortet om det skulle bli stulet eller om du tappar det.

Källa: Länsförsäkringar

Glöm inte att packa ner…

…EU-kortet och ditt försäkringsnummer. Om du råkar ut för en olycka/sjukdom ska du kontakta läkare för att få sjukintyg från första dagen.

…ett resekort där hittar dina försäkringsuppgifter, telefonnummer till SOS International och annan nyttig information. Resekortet hittar du i vår app, utan att logga in.

…passet – även när du reser inom EU. Många hotell kräver pass vid incheckning.