Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Smaka på Europa

Låt din aptit bestämma vart du ska resa i sommar.
Låt din aptit bestämma vart du ska resa i sommar.
Är nya spännande matupplevelser viktigt när du reser? Du är inte ensam. Var tionde svensk planerar att åka på en matresa i år.
Glöm grillen, färskpotatisen och jordgubbarna för ett tag. Låt smaklökarna styra, packa väskan och upptäck några av de allra bästa matstäderna i Europa.

Berlin – veganstan framför andra

Har du tonåriga veganer i släptåg eller har du själv hoppat på det gröna tåget och vill utforska området närmare? Då är coola Berlin mer än rätt. Den tyska huvudstaden är nämligen ett mecka för den som vill äta veganskt.

Här bokstavligen ploppar det upp kött- och mjölkfria restauranger, foodtrucks och kaféer med fantasifulla namn som Black Poodle Ice Cream Club och Coco Liebe. Här ligger också den helveganska matkedjan Veganz, passa på att handla hem!

Istanbul – himmelska smaker och dofter

Det turkiska (ottomanska) köket är ett av världens främsta och i Istanbul är möjligheterna att äta gott obegränsade. Maten är ofta grillad och kebaben syndigt god. Rätterna dekoreras gärna med färska kryddor och blommor och att handla kryddor, exempelvis på Grand Bazaar, är ett måste!

Kryddor och téer kan du köpa på Grand Bazaar.

Här njuter du förslagsvis av det klassiska köket med otaliga meze (förrätter) och avslutar med söta bakverk som baklava och brutalt starkt (och gott) kaffe i små koppar. Njut!

Bologna – ett riktigt mattempel

I Bologna, eller ”La grassa” (den feta) efter sitt utsökta kök, står maten i centrum. I stort sett var du än äter, smakar maten obeskrivligt gott, vare sig den serveras på ett rustikt ekfat på trottoaren eller på en flerstjärnig restaurang. Ostarna, oliverna, mortadellan, kalvköttet och de utsökta vinerna från trakten.

Grönsakerna, frukten, glassen – ja allt. Missa inte stadens matmarknad öster om Piazza Maggiore. En matvandring med en lokal guide kan också varmt rekommenderas!

San Sebastian – Spaniens godaste tapas

San Sebastian är gourmetstaden nummer ett i Europa. Både enligt spanjorerna själva och enligt andra européer. Faktum är att San Sebastian har fler Michelinstjärnor per capita än någon annan stad i hela världen! Och troligtvis även tapas. Eller pintxos som de kallas här i Baskien.

Minsta bar med självaktning serverar egna specialiteter och här finns över 100 pintxosbarer i och runt omkring staden. Här hittar du garanterat dina egna favoriter och får starka ben på köpet.