Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Skidorter som satsar står sig bäst

Bild från backe i Kungsberget.
Kungsberget hör till de anläggningar som byggts ut mycket under de senaste åren.
Nu är det hög tid att boka vinterns skidresa. Det går bra för många svenska skidanläggningar och flera satsar på att bygga ut för fler barnfamiljer.

Många skidentusiaster bokar sina sportlovsresor till de svenska fjällen redan på hösten.

Att boka tidigt är ett råd från Titti Rodling, vd för Svenska Skidanläggningars Organisation (SLAO).

Åker man vecka 10, 11 eller 12 ökar chansen till fler valmöjligheter för boendet.

Titti Rodling

Under vecka 9 är det sportlov för stora delar av Sverige och om möjligt kan det vara smart att förlägga skidresan till någon annan period.
– Åker man vecka 10, 11 eller 12 ökar chansen till fler valmöjligheter för boendet. I januari och slutet på mars och april går det ofta att få tag på billigare boenden än under sportlovsveckorna. April bjuder på fantastisk skidåkning i fjällen.

Ökat intresse

I SLAO ingår drygt 200 anläggningar. Utvecklingen har varit positiv för de 15 största skidanläggningarna i Sverige under de senaste åren.

– Förra året föll den första snön tidigt. Många orter fick snö redan på hösten vilket ökade intresset.

Anläggningarna har generellt förbättrat sina tekniska kunskaper för att tillvara ta snön och skapa goda förhållanden till långt in på våren.

Satsningar gick hem

Förra året gjorde till exempel Kläppen, Kungsberget, Stöten och Tänndalen stora liftinvesteringar. Satsningar som gav resultat.
– De som förnyat sig med nya nedfarter, effektiva snösystem och modernare boenden hör till dem som ökat omsättningen mest, säger Titti Rodling.

Testa hemmabackarna

Ett tips inför vintern är att ta med barnen till någon närliggande anläggning som Väsjöbacken i Sollentuna, Flottsbro i Huddinge eller Hammarbybacken i Stockholm.

– Det är suveränt att testa sina hemmabackar. Många kan man åka buss till och erbjuder både skidskola och skiduthyrning. Genom att ta skidlektioner blir det roligare och man blir säkrare i backen.

På sajten www.snorapporten.se kan man ta del av dagsaktuella uppgifter om snödjup och annat på svenska skidorter.