Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Kom i form på resan

Tema Resor träna på stranden.
Träningsresor lockar många och utbudet har vuxit på senare år.
Utbudet av träningsresor har fullkomligt exploderat de senaste åren och det är inte så konstigt när fler och fler väljer att packa resväskan för att komma i form på annan ort.

Drömmer du om att förbättra din kondition, men motivationen saknas på hemmaplan? Eller är det dags att ta din träning till nästa nivå? Då kan en träningsresa vara alternativet.

Stadig ökning

Allt fler vill ha möjlighet att både vara aktiva och samtidigt uppleva en annan kultur och de senaste fem åren har bokningarna av träningsresor ökat med drygt 20 procent per år.

–Det är tillgången att kunna träna om man vill, som efterfrågas och trendar. Just nu är det träningsresor med gruppträning och aerobicsinspirerade pass som är mest populärt, säger Clara Larsson pressansvarig på Apollo.

Många kombinationer

Arrangörerna är förstås snabba på att möta efterfrågan och utvecklar hela tiden nya kombinationer av aktiviteter.

Idag finns det alltifrån stilla yogaretreat, högintensiva boot camp, anpassad familjeträning, föreläsningstäta senior camp och löparresor för maratonälskaren.

Eller vad sägs om att tillbringa en vecka på båt i vackra Medelhavet? ”Liveaboard” är ett koncept som bygger på en klassisk båtsemester med ett unikt träningsupplägg där fokus ligger på att simma i öppet vatten, yoga, funktionell träning eller terränglöpning.

Gemensamt är att deltagarna tränar, sover, äter och umgås på båtar som ”seglar” genom träningsvänliga och magiska övärldar, längs kuster och mellan pittoreska platser.

Det är ofta kvinnor i ålder 35-60 år som väljer gruppträningsresor.

Anna Dahlberg

Det finns med andra ord en träningsresa för alla i alla åldrar.

– Det är ofta kvinnor i ålder 35-60 år som väljer gruppträningsresor, medan en mix av både kvinnor och män, mellan 25-50 år, åker på mer avancerade triathlonresor, säger Anna Dahlberg produktchef på Ving.

Lämna komfortzonen

Innan du kastar dig över bokningsknappen, utgå från vad du är intresserad av och kanske vågar du lämna din komfortzon och prova något nytt.

– Precis som när man bokar en vanlig sol- och badresa, välj en destination som du är nyfiken på och ett hotell som uppfyller dina behov och önskningar, tipsar Clara Larsson.

Fakta

4 tips på resor

1. Yoga och surfing i Marocko
Praktisera yoga vid soluppgång och solnedgång för att däremellan surfa på vågorna.
Datum: Bland annat 1,8, 22 och 29 juni.
Pris: 5 990 kr inklusive flyg.
Mer info: Inshapetravel.se

2. Trampa mountainbike i Turkiet

Fyra dagars cykling i stigcykelparadiset Kappadokien.

Datum: 2–6 maj, 3–7 oktober, 10–14 oktober, 17–21 oktober.

Pris: 5998 kr inklusive flygresa.

Mer info: Apollo.se

3. Vandra på Kreta

Under vandringen får du kunskap om djur- och växtliv, öns lokalbefolkning och den grekiska kulturen.

Datum: 22–29 september.

Pris: 9 925 kr inklusive flyg.

Mer info: Ving.se

4. Army Physical Training Boot Camp i Lappland

I sju dagar tränas kropp och knopp genom utomhusutmaningar.

Datum: 1–8 juli.

Pris: 20 548 kr.

Mer info: Scandinavianbootcamp.com