Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Ett bad på kokpunkten

Kokpunkten, ett actionbad i Västerås.
På Kokpunkten skapar man stämning med häftig belysning.
Interiör från Kokpunkten i Västerås.
Vid en av bassängerna på Kokpunkten finns en 340-graders biograf.
Äventyrsbadet Kokpunkten har på några år etablerat sig som Västmanlands största kommersiella besöksmål. Hit kommer folk från när och fjärran för att åka vattenrutschbanor i ett åttavåningshus med utsikt mot Mälaren.

En gång i tiden inhyste byggnaden i Västerås ett ångkraftverk som avvecklades i början 1990-talet. Runt 2005 dök tankar på ett upplevelsebad upp och i augusti 2014 öppnade Kokpunkten.

Speciell upplevelse

Det beskrivs som ett actionbad och man vill erbjuda något mer än ett vanligt äventyrsbad.

– Vi erbjuder en annorlunda badupplevelse och inramningen i ett ombyggt ångkraftverk bidrar till det. Vi jobbar med digitala färg- och filmprojiceringar. I en bassäng finns en 340-graders biograf. På Halloween färgade vi badet rött, visade snälla spökfilmer och personalen var utklädd, berättar Christoffer Tilstam, kommunikationsansvarig på Kokpunkten.

Vi lockar många ungdomar men har även ett barnland.

Christoffer Tilstam

Fokus på barnfamiljer

Förra året hade Kokpunkten drygt 200 000 besökare, en ökning med 20 procent jämfört med 2016. En majoritet av besökarna kommer från Stockholmsområdet och många är barnfamiljer.

– En stor målgrupp är barnfamiljer med barn som är i 8-årsåldern eller äldre. Vi lockar många ungdomar men har även ett barnland med grunda pooler som passar små barn, säger Christoffer Tilstam. I en annan del av ombyggda ångkraftverket finns sedan i höstas även The Steam Hotel, ett hotell med höga ambitioner och en stor spaanläggning.

Givet besöksmål

Kokpunkten har blivit en injektion för besöksnäringen och är Västmanlands största kommersiella besöksmål, enligt Pernilla Törngren, ansvarig på turistbyrån Expect i Västerås.

”Vi får många frågor från turister men även från lokalborna om vad man kan göra i Västerås – då är Kokpunkten ett givet och uppskattat svar”, säger hon i ett pressmeddelande.

Ett familjepaket med bad för två vuxna och två barn på Kokpunkten kostar 595 kronor på helger och lov. Ett tips inför besök under populära dagar är att förboka sina biljetter. Här kan man läsa mer om Kokpunkten och aktuella erbjudanden där.

 

Fakta

Fler roliga badupplevelser

Fyrishov i Uppsala är ett äventyrsbad med 32 grader i luften och 30 grader i vattnet. Här vill man skapa en tropisk känsla.
Inträde för familj med två barn och två vuxna, 370 kronor.

Sydpoolen i Södertälje är ett äventyrsbad kombinerat med en motionsbassäng och bubbelpool. Här finns en lång vattenrutschkana på 65 meter. Gruppbiljett för två vuxna är max tre barn, 350 kronor.

Vilundabadet i Upplands Väsby har bland annat en 25-metersbassäng för lek och motion samt ett äventyrsbad med tropiskt tema. Familjebiljett (två vuxna och två barn) kostar 270 kronor på helger och lov.