Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Tuff kamp mellan kryssningsfartygen

Birka Cruise satsar på kryssning till Rovaniemi.
Birka Cruises satsar på en fyradygnskryssning med besök i tomtens hemstad Rovaniemi.
Entrén till julbord på Birka Cruises.
Vid entrén till julbuffén på Birka Cruises finns ett pepparkakshus i granskog.
Wiktoria uppträder på Silja Galaxy den 16 december.
Popartisten Wiktoria framträder på Silja Galaxy den 16 december.
Julbord på Viking Line.
Julbordet på Viking Line är komponerat av Svenska Kocklandslaget.
Det finns gott om alternativ för dem som vill åka på kryssning på Östersjön. Tallink Silja och Viking Line är de största rederierna för nöjeskryssningar till och från Stockholm och Birka Cruises är den mindre utmanaren.

För att bli lönsamma krävs att båtarna är fullbokade under semestertider, lov och helger. Denna vinter gör rederierna stora satsningar för såväl partygäng som barnfamiljer.

Hasse och Wiktoria

Tallink Silja radar upp kända artister som uppträder under vintern. På Silja Galaxy ska till exempel Hasse Andersson spela den 14 december. Nästkommande dagar blir det konserter med Just D (15 december) och Wiktoria (16 december).

– Våra showbåtar är väldigt uppskattade. När Måns Zelmerlöw uppträdde i i november var Silja Galaxy fullbokad, berättar Oscar Brehmer, kommunikatör på Tallink Silja.

Kaliffa och Little Jinder

Viking Line vill inte vara sämre. Kaliffa (25 december), Andreas Johnson (31 december), Little Jinder (10 februari) och många fler ska spela live på Viking Cinderella .

Viking Line har i år startat ett samarbete med Svenska Kocklandslaget för att höja nivån på maten.

– I år har Svenska Kocklandslaget komponerat vårt julbord. Det blir ett traditionellt nordiskt julbord adderat med spännande vegetariska inslag som sirapstekt kålrot med whiskycheddar, säger Eleonora Hansi, informationschef på Viking Line.

Vi vill göra det lättare att upptäcka nordiska platser.

Marcus Hammarström

Hälsa på tomten

Alla stora rederier har gott om aktiviteter för barnfamiljer inför julen. Birka Cruises satsar extra på en ”Santa Cruise”, en fyra dygnskryssning för att hälsa på tomten i Rovaniemi.

– Det här är en annorlunda julupplevelse för dem som sett och gjort allt. Vi vill göra det lättare att upptäcka nordiska platser och samtidigt erbjuda goda bekvämligheter, säger Marcus Hammarström, marknadschef på Birka Cruises.

Färjan anlägger vid Kemi och därifrån avgår bussar till Rovaniemi som stoltserar med att vara jultomtens officiella hemstad. I Kemi finns även chans till utflykter som att besöka ett renhägn och åka på en tur med hundsläde.