Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Vintips till Thanksgiving och andra goda helger

Stefan Saidac från Vinbetyget.se vet vilka viner som funkar bäst till sensommaren och hösten.
Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyndviner till höstens goda helgmiddagar.
Stefan Saidac på Vinbetyget.se rekommenderar fina viner från USA och Australien till Thanksgiving, plus två röda viner från Frankrike som också gör succé runt middagsbordet.

Vinbetyget.se är en oberoende rankingsajt där Stefan Saidac sammanställer expertbetyg från olika tidningar, och tipsar om bästa vinerna. Rött, vitt, rosé, ekologiskt och olika bubbel.

Vinbetyget.se är gratis att använda.

Lättmatchat vin för 89 kr från Down Under

Koonunga Hill

Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (nr 6463) 89 kr

Amazing! Ett utmärkt vin från andra sidan jordklotet för bara 89 kr. Fruktigt och med fin fatkaraktär, passar vinet till mycket på bordet. Servera gärna till fisk, ljust kött och vegetariskt.

Penfolds är en erkänd producent som lyckas med konststycket att både göra dyra samlarviner för 5 000 kr och bordsviner för under 100 kr. Thanks Mate!

Zinfandel från Kalifornien till kalkon och hamburgare

Zinfandel

Cline Old Vine Zinfandel (nr 22283) 109 kr

Många har zinfandel som sin favoritdruva. Druvorna till Cline Old Vine Zinfandel, kommer dessutom från gamla stockar vilket ger ett generöst och medelfylligt rött vin.

Som ytterligare ett plus i kanten, driver vinodlaren Fred Cline sina odlingar efter super-hållbara metoder. Får och getter betar ogräs på odlingarna och solenergi skapar all el.

Barossa Valley bjuder på snygg shiraz till snygga kötträtter

Shiraz

Peter Lehmann Portrait Barossa Shiraz (nr 16381) 139 kr

Wow! Hela munnen fylls med stor smak. Barossa Valley är Australiens mest berömda vindistrikt med uppskattade och kraftfulla vinerna av druvan Shiraz. Och här du får allt på en gång för 139 kr – och i en flaska som är ovanligt snygg.

Peter Lehmann Portrait Barossa är fatlagrat i ett år och passar bra till kött som flankstek och örtkryddad lammfilé och lagrade hårdostar.

Rött fynd från södra Frankrike till Boeuf Bourguignon

Cotes de Roussillon

MJ Le Petit Bas, Languedoc-Roussillon (nr 79687) 105 kr

Grytor som Boeuf Bourguignon och Coq au vin, är smart när man är många runt bordet. Och gör för mycket! Grytan är ännu godare andra dagen.

MJ Le Petit Bas från södra Frankrike, passar ypperligt i vinglasen, men välj ett enklare vin i grytan. Det medelfylliga vinet med kryddighet och fattoner för bara 105 kr, kunde gott kosta mer.

Mycket kraftfullt franskt rödvin med toppbetyg

Château Bouscassé

Château Bouscassé (nr 2204) 159 kr

Det är här allt annat än ett ”lagom-vin”. Château Bouscassé från Maderian i sydvästra Frankrike är så smakrikt, att det bäst matchas med lika smakrika kötträtter. Med fördel till vilt med en fet och ostdoftande potatisgratäng. Vinet är inte heller lagom när det gäller betyg: Det får högsta betyg av olika experter rankas därför i topp på vår lista med Bästa röda viner.

Lufta gärna vinet några timmar innan servering. För den som orkar vänta – Château Bouscassé är ett vin som även rekommenderas för lagring.

Fler vintips på Vinbetyget.se