Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Så gör du den vegetariska påskmaten mindre hotfull

Annie Månsson bloggar och instragrammar om vegokäk.
Annie Månsson bloggar och instragrammar om vegokäk.
Ta inte bort köttet utan komplettera med mer vegetariskt!
Det är vegoexpertens bästa knep för att få in mer gröna rätter på påskbordet.

Hallå där Annie Månsson som driver bloggen VegokäkHur får man in mer vegetariska inslag på påskbordet?

– Det som är bra med våra högtider är att de bjuder på många smårätter. Det behöver alltså inte bli så dramatiskt. Man behöver inte ta bort köttet om det känns viktigt, utan kan istället komplettera buffébordet med lite vegetariska rätter.

Var börjar den som inte är van vid att laga eller äta vegetarisk mat?

– För att hitta konkreta recept kan man helt enkelt googla ’vegetarisk påskmat’. Annars är mitt bästa tips att inte ta sig vatten över huvudet. Satsa på att laga något vegetariskt som ändå känns hyfsat bekant. Du kan utgå ifrån några smaker du vet att du tycker om och hitta en vegetarisk rätt som också innehåller de smakerna.

Och den som är vegetarian och vill att omgivningen också ska äta vego – hur inspirerar man släkten?

– Mat är en stark kulturbärare och en viktig del av påsken. Går man för hårt fram kan omgivningen uppleva det som lite hotfullt och tappa sugen. Som vegetarian får man ha förståelse för det och inte pracka på någon den mat man själv äter. Jag brukar laga lite extra av mina delar på påskbordet. Då kommer folk automatiskt att bli nyfikna och vilja prova!

Vad äter du själv i påsk?

– En god vegansk skagenröra och rom gjord på tång – tångrom – för att få en smak från havet och ändå hålla det vegetariskt. Jag kommer också att göra en vegansk smördegspaj med svampfyllning och på våren gillar jag syrliga saker som citron och färska örter. Kanske en god örtmajonnäs!

Klassiska Skagensnittar i ny tappning!

Klassiska Skagensnittar i ny tappning!

Fakta

Veganska Skagenhalvor

Visst går det att få till klassiska smaker från havet även om ingredienserna är helt veganska. Här är en klassisk Skagenröra!

8 bufféportioner

Ingredienser

 • 100 g fast tofu
 • 0,5 tsk liquid smoke, rök­arom
 • örtsalt/vanligt salt
 • 0,5 rödlök
 • 1 kruka dill, minst
 • 1 burk tångrom
 • 0,5 citron, saft + skal
 • 2 dl vegansk majonnäs, ex Hellmans
 • 1 dl havre fraiche
 • 4 st avokado eller 1 påse crostini

Gör så här

 1. Smula sönder tofun i små, små delar i en skål. Strö över salt efter smak och ha försiktigt i liquid smoke – ha i lite i locket för att inte råka överdosera. Jobba in med händerna så att smakerna fördelas jämnt.
 2. Tofun är inte särskilt aptitlig nu, men smaka av och kontrollera att den har en salt och en subtil röksmak. Det rökiga ska knappt gå att förnimma i den färdiga röran sen.
 3. Hacka rödlök och dill fint och häll i skålen. Ha i majonnäs, havre fraiche och tångrom. Finriv över det yttersta gula citronskalet och pressa över citronsaft. Blanda.
 4. Smaka av och tillsätt mer salt/liquid smoke vid behov. Hit kan du förbereda. Röran håller sig några dagar i en försluten burk i kylen. Klicka ut på avokado/crostini precis innan servering.