Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Vardagsguide: Spara tid med mat till dörren

Det finns idag en mängd olika matkassar och tjänster som fixar middagen åt dig.
Det finns idag en mängd olika matkassar och mattjänster som fixar middagen åt dig.
Att handla på nätet har sina fördelar – förutom att du slipper trängas i långa matköer efter jobbet, blir det lättare att planera en veckomeny i lugn och ro. Vi reder ut några av de olika varianter som finns och hur det går till.

Färdiga recept och ingredienser

Vad? Du får hem recept och de ingredienser du behöver för att laga rätterna. Finns många olika varianter – vegetariskt, för barnfamiljen, lättlagat m.m. Prenumerera på en kasse eller beställ enstaka då och då.

Vilka? Årstiderna, Citygross, Middagsfrid, Linas Matkasse mfl.

Pris: Linas Originalkasse innehåller fem middagar för fyra personer och kostar 899 kronor per gång. Prisnivån varierar beroende på leverantör och tema.

Karl Nielsen på Linas Matkasse:

”Vår typiska kund är en familj med yngre barn som vill förenkla vardagen och samtidigt äta sund, vällagad och varierad mat. De flesta av våra rätter är enkla att laga. Vi ser en tydligt ökad efterfrågan på mer vegetarisk mat.”

Handla mat på nätet

Vad? Du väljer varor själv och de levereras hem till dörren. Du slipper släpa på tunga kassar och kan kompletteringshandla i fysisk butik vid behov.

Vilka? Mat.se, MatHem, Coop mfl.

Pris: Generellt något högre prisnivå än i butik. Många erbjuder fri frakt över en viss summa.

Mari Bergman på MatHem:

”Många av våra kunder är barnfamiljer som gör sin veckoplanering och handlar hem allt på en gång. Vi ser ett ökat intresse för färdiga koncept, att handla hem ett helt kit inför julbordet eller barnkalaset. Många av våra kunder köper även sina favoritrecept ur vår stora receptbank.”

Inspirationskasse

Vad? Recept för färre dagar för den som vill testa något nytt.

Vilka? Mathem, Linas Matkasse, Ica Matkasse mfl.

Pris: Ica Inspirationskasse innehåller 3-4 rätter för fyra personer och kostar ca 539-699 kronor per gång, som exempel.

Mari Bergman från Mathem:

”Vår inspirationskasse är anpassad till två personer och innehåller fyra goda och hälsosamma recept med många spännande produktnyheter. Kassen är väldigt populär bland paret utan barn.”

Helt färdiglagad mat

Vad? Helt färdiglagade rätter som levereras till dörren och bara behöver värmas upp.

Vilka? Finns ganska få i dagsläget men t ex GI-boxen och Svarta Lådan.

Pris: Svarta Lådans Originallåda för två personer, en rätt per dag i en vecka inklusive mellanmål kostar 1290 kronor inkl. frakt i kylbil hem till dörren, som exempel.

Björn Rittervall från Svarta lådan:

”Vi lagar och levererar hem färsk mat. Våra kunder är oftast människor som förstår värdet av att äta hälsosamt, men som inte har tiden eller kunskapen som krävs. Vi har en rullande meny som sträcker sig över fem veckor och ett antal olika lådor.”