Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Teds romantiska middag med frun blev till en bok

Ted Wärnåker är medievetare och marknadsförare.
Ted Wärnåker är medievetare och marknadsförare.
Vem är egentligen Oscar i den klassiska rätten Filé Oscar? Och vem var Alfredo bakom pastan med samma namn?
Det vet Ted Wärnåker, som efter en romantisk middag med sin fru, bestämde sig för att skriva en bok om maträtternas historia.

Det var under pappaledigheten som Ted Wärnåker frågade sin fru, som skulle till jobbet, vad hon ville äta till middag. Svaret, ”nåt enkelt, en pasta?”, triggade honom att göra något utöver det vanliga.

– Då tänkte jag det var lite tråkigt, jag har ju en hel dag på mig, så varför inte en Pasta Alfredo? Jag bestämde mig för att ta reda på ursprungsreceptet, med hemgjord fettuccine och en parmesanost av hög kvalité, berättar han.

God pasta, god historia

När middagen stod på bordet kunde han förutom att servera en god pasta, även berätta om rättens ursprung.

– Jag berättade för min fru om krögaren Alfredo di Lelio i Rom som i början av 1900-talet hade skapat rätten till sin gravida fru, som ville ha en lätt rätt. Av en händelse besökte Hollywoodstjärnorna Mary Pickford och Douglas Fairbanks restaurangen i Rom på sin bröllopsresa, och tack vare dem blev pastan sedan känd i USA och resten av världen.

– Det är ju en fantastisk historia, att den där enkla rätten fick sådan enorm spridning. Och min fru var mer än nöjd över middagen och tyckte att det var kul att höra bakgrunden, berättar Ted.

”Kulinarisk storytelling”

Där föddes idén om att det nog fanns fler människor som skulle vilja veta historien om hur denna och andra kända rätter kommit till.

 – Jag läste om Caesarsalladen och om att Carpaccion och drinken Bellini kom till på samma restaurang i Venedig, och att Filé Oscar skapats till konung Oscar II:s 25-årsjubileum på tronen. I boken ”Maträtternas historia” går han igenom ett 50-tal rätter.

– Den innehåller kulinarisk storytelling och en hel del kul mathistoria, berättar han.

Fakta

Så skapades kebabpizzan – och Janssons frestelse!

Kebabpizza

Ingen annan pizza är så populär i Sverige som denna turk-italienska mix. Det första beviset på att en svensk pizzeria serverade kebabpizza finns i Kungliga Bibliotekets menysamling. Där kan man läsa att Pizza Dali i Bromma redan 1986 erbjöd sina gäster pizza med kebabkött: ”Först i Sverige med pizzorna du aldrig skådat – än mindre ätit”.

Janssons Frestelse

Ansjovislådan ska ha fått sitt namn under en middagsbjudning hos societetsdamen Elvira Stigmark (1886-1953). När maten skulle märkas ut med namnskyltar tyckte hon att ansjovisgratäng lät tråkigt så hon döpte den till Janssons frestelse, ett namn hon hämtat från en film med favoritskådespelaren Edvin Adolphson, där hans karaktär Gustav Jansson blir frestad av sin ärkefiendes dotter som blivit kär i honom.

Biff Rydberg

Rätten dök upp på Hotel Rydbergs meny kring 1860, och kan närmast beskrivas som en lyxpyttipanna där gästen själv blandar ihop de olika tillagade ingredienserna på tallriken. Små stekta köttbitar, helst av innanlår, entrecôte eller oxfilé, läggs upp tillsammans med tärnad råstekt potatis och lök, persilja och en rå äggula.

Källa: Maträtternas Historia av Ted Wärnåker

Några rätter som han forskat kring, men inte lyckats hitta tillförlitlig information om fick stryka på foten.

– Sjömansbiffen har jag lagt mycket tid på, och bland annat mejlat ett ordenssällskap i Polen om. Den kan ha haft något med Lord Nelson att göra, som ju har rätten Biff Steak Nelson uppkallad efter sig. I skärgården har den blivit till Ångbåtsbiff. Men inget är helt vederlagt.

Om du själv skulle döpa en rätt, vad skulle det vara?

– Hmm, då döper jag min rätt till Discopasta! Man gör en pastasås på passerade tomater, grädde och italienska kryddor där man tillsätter ett shotsglas vodka som hjälper ingredienserna att blandas, samtidigt som smaken förhöjs.