Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Paul Svensson: ”Vänd på steken när du grillar vego”

Paul Svensson tipsar om hur du grillar vego på bästa sätt. Foto: Richard Rönnerstam
Paul Svensson tipsar om hur du grillar vego på bästa sätt. Foto: Richard Rönnerstam
Är du sugen på att grilla mer vegetariskt i sommar – men inte förtjust i rinniga vegobiffar? Enligt kocken Paul Svensson är hemligheten bakom kulinarisk vegomat att vända på steken och tänka tvärtom.

– Man låser sig gärna vid ett gammalt sätt att tänka. Köttet har länge varit måltidens mittpunkt och proteinkälla. Det går bra att låta dressing, tillbehör eller krämer stå för det vegetabiliska proteinet – kikärterna i en god hummus eller varför inte en smakrik frö- och quinoasallad. Istället för kyckling eller fisk kan en grönsak hamna på grillen, säger han.

Jobba med olika konsistenser

För att undvika att din vegetariska måltid blir en likriktad konsistensupplevelse kan du jobba mot att matcha olika typer av konsistenser. Paul förklarar:

 – Servera något krispigt, något mjukt och aromatiskt, något otillagat som råhyvlad fänkål med rökig olja, lite citron och klippt krasse. Servera gärna både något kallt och något varmt.

Försök inte efterlikna kött

Ett konkret exempel på det skulle kunna vara en helgrillad lök som du skurit upp i klyftor, nygrillad sparris och en god och lös kikärts­kräm som du kryddar ordentligt. Överlag har kontrasterna en stor betydelse. Och att inte servera något som försöker efterlikna kött men misslyckas.

– Blanda gärna sött, salt och syrligt men också grönsaker som vuxit under jord med sådana som vuxit ovan jord, som rotselleri med zucchini. Ska du bjuda en inbiten köttätare på middag så är det just de här faktorerna som kommer få personen på fall. Många tror fortfarande att vegetarisk mat är geggig och tråkig, men de tiderna är förbi, slår Paul Svensson fast.

Recept

Bakade och grillade rödbetor med syrade hallon

Bakade och grillade rödbetor med syrade hallon. Foto: Richard Rönnerstam

Bakade och grillade rödbetor med syrade hallon. Foto: Richard Rönnerstam

4 port.

Ingredienser

  • 8 rödbetor med blast
  • 4 msk olivolja
  • 20 färska hallon
  • 2-3 msk vitvinsvinäger
  • olja till pensling
    salt och svartpeppar

Gör så här

  1. Tänd grillen. Fös den glödande kolen till en ring ut mot kanterna. Tvätta rödbetorna och skär av blasten/bladen, men spara några centimeter av stjälken intill rödbetan. Skölj blasten. Lägg betorna tätt på ett ark aluminiumfolie. Ringla över oljan och salta. Lägg ytterligare ett ark aluminiumfolie över och vik in kanterna till ett tätt paket.
  2. Baka i mitten av grillen ca 30 minuter på indirekt glöd under lock. Ta från grillen när betorna är mjuka in till kärnan, känn efter med en kniv.
  3. Mosa hallonen med vinägern. Pensla blasten med olja och krydda med salt. Grilla både beta och blast på direkt glöd utan lock tills bladen är lätt svedda. Blanda betor, blast och hallon. Krydda med salt och peppar.
Källa: Paul Svenssons kokbok Grilla vego