Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Sommarens goda rosé, röda och vita viner

Vintipset Vinbetyget Stefan Saidac temavinjett vinjett
Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om goda sommarviner
Sommaren är för lång och härlig för att dricka tråkiga viner. Därför tipsar Stefan Saidac på Vinbetyget.se om prisvärda och goda viner med högst betyg.

Vinbetyget.se är en oberoende rankingsajt där Stefan Saidac sammanställer expertbetyg från olika tidningar och tipsar om bästa vinerna. Rött, vitt, rosé och olika bubbel. Vinbetyget.se är gratis att använda.

Här är fem utvalda viner från Vinbetygets topplistor till somriga och goda måltider:

Nytt rosévin som gjort för ljumma sommarkvällar

Morning bride

Morning Bride Rosé (Nr 5691) 119 kr.

Härligt ung och bärig: Det här nya ekologiska rosévinet från Australien passar fint till fisk, ljust kött, sallader och vegetariska rätter. Eller bara för att skåla och njuta av ett glas rosé när det är sommar.

Lågt pris för smart vitt vin som passar i det fria

Lindemans riesling

Lindeman’s Riesling (nr 6145), 69 kr.

En frisk och fruktig nyhet från kända Lindeman’s: Det matvänliga vinet av favoritdruvan Riesling för bara 69 kr. Vinet kommer också i en smart och pantbar PET-flaska. Heja vinet, plånboken och naturen!

Dubbelt upp för toppårgång av hyllat italienskt rödvin

masi Campofiorin

Masi Campofiorin (5123), 129 kr och 259 kr.

Det sägs att viner i dubbel flaska, sk magnum, är bättre. I vilket fall som helst finns succévinet Masi Campofiorin i årgång 2015 i tre olika flaskstorlekar. Vinet får så höga expertbetyg att det rankas på Vinbetygets topplista. Med en lagring på 21 månader, är vinet mjukt och fylligt utan att vara strävt. Masi Campofiorin passar både till olika kötträtter och när man vill ha ett glas gott rött vin. Sockerhalten är också föredömligt låg.

Italiens populäraste Prosecco och drinken Aperol Spritz

mionetto

Mionetto Prosecco Brut (nr 7749), 89 kr.

Prosecco, det friska, fruktiga och bubblande vinet från norra Italien, gör succé överallt. Och Mionetto prosecco är populärast i Italien. Det passar lika bra som en sval fördrink som till plockmat.

Aperol Spritz med prosecco

Vill du följa den internationella trenden och göra den knalligt oranga sommardrinken Aperol Spritz, är Mionetto ett bra val. Drinken är lika fräsch som enkel att göra: Det är lika delar Aperol (finns också på Systembolaget) och prosecco. Blanda i ett stort gärna runt glas. Fyll sedan på kolsyrat vatten, lite is och en skiva apelsin. Skål för sommaren!

Ny finbox av hyllade Piemonte-druvor till fingrill

santa vittoria

Santa Vittoria Langhe Rosso (nr 2008), 349 kr.

Familjen Borgogno har gjort fina viner sedan 1761. Nu gör mästerproducenten ett utmärkt och påkostat boxvin av hyllade Piemonte-druvorna barbera, nebbiolo och dolcetto. Vinet är balanserat och fylligt – till sommarens grillmiddagar och lagrade hårdostar. Och smakar det så här bra, så kostar det förstås. Även själva boxen är ”extra allt”, med ny typ av kran, en svensk uppfinning.

Fler vintips på Vinbetyget.se