Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Var selektiv med julmaten – och njut desto mer

Laga och ät bara det du verkligen tycker om, menar Jessica Frej.
Laga och ät bara det du verkligen tycker om, menar Jessica Frej.
Det är sällan vi är så traditionella som när det vankas julbord – och det är okej. Men Jessica Frej vill tipsa oss om att vara selektiva och njuta desto mer.

– Man ska utgå från sin egen smak. Ett vanligt misstag är att folk ställer fram allt som ”ska vara” där fast de kanske inte ens gillar det. Om ingen äter gravad lax är det bättre att skippa den, för att slippa slösa på mat, energi och pengar.
Julbordet kommer från en tid då man inte kunde frossa, idag gör vi det var och varannan helg. Jag tror därför på att skala ner julbordet.

Jessica är kokboksförfattare och influencer. Trots att hon själv älskar att hitta på nya recept menar hon att det är helt okej att köra på med det vanliga. En fördel med traditioner är att man inte behöver uppfinna hjulet varje gång.

– Det finns ingen vits med att vända ut och in på sig själv för att imponera med det spexigaste julbordet. Istället kanske man ska lägga energin på att laga mer själv, särskilt köttbullar. Där är det stor skillnad på färdiga och hemlagade.

Ett grönare julbord?

Längtar du efter ett grönare julbord? Minska ner på mängden rött kött och lägg till gröna alternativ. Utgå från juliga råvaror och googla recept.

– Det är alltid mer lustfyllt att plussa på med mer hälsosamma alternativ, om man vill det, än att plocka bort saker man faktiskt tycker om. En härlig grönkålssallad med apelsin och rödkål eller en riktigt god grönkålspaj gör automatiskt att man blandar upp det röda köttet med andra inslag.

– Men för julstämning nöjer jag mig med iskall julmust och någon schysst julskinka på ett gott knäckebröd. Eller clementiner, pepparkakor och knäck. Genom att skala ner julmaten och fokusera på det man verkligen längtar efter blir upplevelsen härligare!

Jessicas laxcarpacchio. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Jessicas laxcarpacchio. Foto: LINA EIDENBERG ADAMO

Jessicas laxcarpaccio

Ingredienser:

 • ¾ dl ljus soja
 • 3 msk risvinsvinäger
 • 1 tsk honung
 • 1 msk färsk, riven ingefära
 • 1 klyfta vitlök, riven
 • 1 msk sesamolja
 • 1 krm chiliflakes
 • 1 kruka koriander
 • 300 g lax, gärna salmalax

Gör så här:

 1. Skiva laxen så tunt du kan och fördela den på fyra tallrikar.
 2. Blanda resten av ingredienserna (utom koriandern) till en dressing, och ringla den över laxen.
 3. Toppa med korianderbladen.