Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Prosecco och cava: Bubbel-fynd med höga betyg

Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyndviner som passar till mingel i december.
Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om bästa bubblet från Vinbetygets topplista.
Här rekommenderar Stefan Saidac på Vinbetyget.se tre prisvärda mousserande viner: Cava från Spanien, Prosecco och Trento DOC från Italien. Priserna är mellan 95 kr och 125 kr.

Vinbetyget.se är en oberoende rankingsajt där Stefan Saidac sammanställer expertbetyg från olika tidningar, och tipsar om bästa vinerna. Rött, vitt, rosé, ekologiskt och olika bubbel. Vinbetyget.se är gratis att använda.

Prosecco-pionjären som först gjorde entré i Sverige

La Robinia

Prosecco La Robínía (nr 7486) 95 kr

Idag är prosecco en självklarhet i svenska barer, och överallt där man vill skåla i bubbel. För 20 år sedan var La Robínía första prosecco på Systembolaget, en sann pionjär som banade väg för pigga italienska bubblor med lågt pris.

La Robínía får dessutom höga expertbetyg och rankas på Vinbetygets topplista. God i drinkar som Aperol Spritz eller bara kyld i ett högt glas.

Privat Cava: Välgjort bubbel från Spanien utan tillsatt socker

Privat

Privat Cava Brut Nature Reserva (nr 7904) 115 kr

Vad är skillnaden mellan prosecco från Italien och cava från Spanien? Cava som Privat är knastertorr utan tillsatt socker, ”Brut Nature” på vinspråk.

Privat är också en ekologisk årgångs-cava som är lagrad i 15 månader. Frisk och fruktig passar den bra till drink, fisk och skaldjur.

Finare rosa mousserande från Italien

Rotari Rosé

Rotari Rosé (nr 7701) 125 kr

År ut och år in får Rotari toppbetyg. Och det mousserande vinet från Trentino i norra Italien, har fler likheter med äkta champagne än med lillebror prosecco. Rotari Rosé görs av fina champagne-druvor som chardonnay och pinot noir – och lagras i tre år.

Mousserande roséviner har fått mycket uppmärksamhet på sistone. Inte minst Rotari Rosé som är fruktig och med viss fyllighet – de här rosa bubblorna är utmärkta för en skål, till plockmat och sallader. Rotari kostar något mer än prosecco men det är det värt. Rosévinet finns också i stor magnumbutelj, ett festformat för 239 kr.

Tips: Med rätt serveringstemperatur blir ditt bubbel godare

Mousserande viner har tjockare flaska än vanligt vin- detta för att klara trycket av kolsyran.Den tjocka flaskan gör att det tar längre tid för mousserande vin som cava och prosecco (och champagne förstås) att bli kall i kylskåpet. Räkna med nästan fyra timmar. Skål!

För fler vintips, se topplistorna på

Vinbetyget.se 

Svala och bubblande vintips till julens mingel

Vintips till Thanksgiving och andra goda helger

Svala och bubblande vintips till julens mingel

Höstens bästa viner från Italien