Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Njut av säsongens råvaror

Just nu finns det kål i alla former och smaker i butikerna. Ostgratinerad spetskål och rödkål med rostade hasselnötter är verkligen mat i säsong.
Linnéas ostgratinerade spetskål och rödkål med rostade hasselnötter är mat i säsong.
Att äta i säsong för att skona klimatet och undvika råvaror som har rest kors och tvärs över jordklotet – det låter vettigt. Nödvändigt rentav. Men hur gör man det inspirerande att äta klimatsmart på våra karga breddgrader?

Linnéa Seidel, matskribent och matfotograf, driver matbloggen Linnéas skafferi, där hon fokuserar på enkel vardagsmat. Hon upplever att många har svårt att få ihop det och vill visa att det kan vara både enkelt och roligt.

– Samma synsätt går att applicera på att äta klimatsmart. Mataffärerna har blivit duktigare på att skylta med vad som är i säsong. Att välja bort de importerade tomaterna och riva svenska morötter till maten är alltså både lättare och billigare, säger hon.
Ett annat knep är att titta på priser och ursprungsland. Efter ett tag lär man sig. Det är betydligt dyrare att köpa gurka under vinterhalvåret än i slutet av sommaren, för att det inte finns några svenska gurkor nu.

– Det är en googling bort vad som är i säsong. Och det finns massor av fina grönsaker på vintern. I höstas åt vi mycket pumpa hemma. Nu finns det gott om kål och rotsaker. Man kan göra soppor, rosta rotsaker i ugn eller variera potatismoset med andra alternativ.

Låt oss inte glömma baljväxterna! Linser och bönor är alltid i säsong. Linnéa brukar botanisera i frysdisken också.

– Där kan man hitta svenskproducerade ärtor, broccoli, blomkål och annat smarrigt även när de inte är i säsong.

Fakta

Gratinerad grönkål

Ostgratinerad spetskål och rödkål. Foto: Sebastian Niemi Carlsson

Ostgratinerad spetskål och rödkål. Foto: Sebastian Niemi Carlsson

Ingredienser

1 spetskålshuvud
1 rödkålshuvud
1 dl olivolja
1/2 citron
1 tsk buljongpulver
2-3 dl riven ost

100 g hasselnötter
krasse

Gör så här

Dela kålen i fjärdedelar eller halvor. Lägg på en plåt med bakplåtspapper. Blanda samman olja med pressad citron och buljongpulver. Pensla kålen med detta. Strö över osten och gratinera på 200°C i cirka 30 minuter eller tills kålen är helt mjuk och har börjat få färg.

Grovhacka hasselnötterna och rosta i en torr stekpanna tills de börjar få lite färg. Strö de rostade nötterna och nyklippt krasse över den varma kålen.

Källa: Linnéas skafferi
Fakta

Tips!

rotselleri

Rotselleri! Foto: Mostphotos

”Jag gillar rotselleri. Jag brukar skala och skiva den, hälla lite olja på och rosta i ugnen. Ibland steker jag svamp och andra grönsaker att toppa rotsellerin med. Sedan smular jag fetaost eller riven ost över. Vips har jag ett bra vegetariskt alternativ till en köttbit!”