Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Ljus änglafest i skördetid

Vid Mickelsmäss fick man börja tända ljus på kvällarna.
Vid Mickelsmäss fick man börja tända ljus på kvällarna.
Nu på söndag den 29 september är det Mickelsmäss. Men varför heter dagen så? Och vad är det vi firar egentligen?

Mikaeldagen räknades förr som vinterhalvårets första dag och tillägnades ärkeängeln S:t Mikael. I kyrkmålningar framställs han ofta som drakdödare och själavägare med sina attribut svärdet och vågen. Med svärdet stred han i det godas tjänst mot Djävulen och ondskan, och med vågen förde han själarna till Gud efter döden eller väger dem på sin våg vid domedagen.

I bondesamhället satte man stor betydelse vid dagen och Mickelsmäss var en av de viktigare högtiderna på året. Det var då man åter fick tända ljus om kvällarna, och det var också den dag då boskapen togs hem från fäbodarna och skörden skulle vara avklarad.

Dagen ansågs också vara bra för väderspådomar och vintervädret kunde förutspås: Om vinden blåser från ett visst väderstreck, kommer vinden också under vintern blåsa i samma riktning.

På Mickelsmäss inföll också årets enda möjlighet för tjänstefolk att flytta och byta anställning. Eftersom man var ledig passade man också på att både festa och äta gott. Många tog tillfället att träffa släkt och vänner, roa sig och besöka marknader. Vid Mickelsmäss­ledigheten var det inte ovanligt att många ställde till med bröllop. En del bönder höll kalas för att tacka dem som arbetat på gården.

Idag är dagen mest känd som höstens stora marknadsdag.

Källa: Nordiska Museet