Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Julgodis x 3 för den otåliga

Pepparkaksfudge, skumtomtepannacotta och Rocky Road-godis.
Pepparkaksfudge, skumtomtepannacotta och Rocky Road-godis.
När det lackar mot jul finns en risk att tålamodet tryter med allt som ska fixas. Men lugn, bara lugn. Bakbloggaren Frida Skattberg kommer till vår undsättning med några tips på julgodis du kan svänga ihop själv.
Recept

Pepparkaksfudge, skumtomtepannacotta och Rocky Road-godis

Pepparkaksfudge

ca 40 bitar

Fudgen är enkel att svänga ihop, arbetet tar knappt 20 minuter och det behöver bara tre ingredienser. Här blandas krispiga kryddiga pepparkakor med mjuk fudge.

Ingredienser:

  • 350 g mörk choklad (över 55% kakao)
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk
  • 15 st. pepparkakor 

Gör så här:

Börja med att smälta chokladen på låg värme i en stor kastrull. Tillsätt den kondenserade mjölken och rör ihop till en slät fudge. Krossa 10 st pepparkakor och rör ner i fudgen.

Bred sedan ut smeten i en bakpappersklädd brödform och toppa med resterande pepparkakor. Låt stelna i rumstemperatur (minst 30 min) innan du skär fudgen i bitar.


Skumtomtepannacotta

8 små glas

Denna gör succé hos både stora och små vid varje bjudning. Själva arbetet tar ungefär 15 minuter och sedan är det bara att vänta på att det ska stelna innan du kan börja mumsa.

Ingredienser:

  • 4,5 dl vispgrädde
  • 100 g skumtomtar

Gör så här:

Värm upp grädden i en kastrull på medelhögvärme. När grädden nått kokpunkten men inte börjat koka så klipper du ner skumtomtarna i små bitar. Rör om tills alla skumtomtar har smält. Häll upp pannacottan i serveringsskålar eller små glasburkar. Låt stå i kylskåp i minst två timmar.


Rocky Road

30 bitar

Detta godis är nog det enklaste du kan göra. Du smälter och choklad och sedan är det bara att blanda ner typ allt det goda som du gillar. Vips så har du julens godaste godis. 

Ingredienser:

  • 400 g mjölkchoklad
  • 15 dumlekolor
  • 1,5 dl minimarshamallows
  • 3 dl valfria nötter – gärna saltade 

Gör så här:

Smält chokladen på låg värme. Blanda övriga ingredienser i en skål och slå sedan över chokladen. Rör om och häll upp i en bakpappersklädd brödform.  Låt stelna i kylskåp i 30 minuter innan du skär godiset i bitar. 

Källa: @bakamedfrida på Instagram