Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Höstens bästa viner från Italien

Stefan Saidac från Vinbetyget.se vet vilka viner som funkar bäst till sensommaren och hösten.
Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyndviner från olika italienska regioner.
Av alla vinländer som finns på Systembolaget gillas Italien mest. Stefan Saidac på Vinbetyget.se ger höstiga vintips – Italienska guldkorn med högst betyg.

Vinbetyget.se är en oberoende rankingsajt där Stefan Saidac sammanställer expertbetyg från olika tidningar, och tipsar om bästa vinerna. Rött, vitt, rosé, ekologiskt och olika bubbel. Vinbetyget.se är gratis att använda.

Här är utvalda röda italienska viner från olika regioner och med varierande pris. Samtliga är hyllade viner som rankas på Vinbetygets topplistorAlla vintipsen har också föredömligt låg sockerhalt: under 3 gram per liter.

Livet är för långt för att dricka tråkiga viner.

Fyndigt årgångsvin från DOC-region i Puglia

Copertino vintipset

Copertino Riserva 2010 (nr 2077) 89 kr.

Copertino är en trevlig trotjänare på Systembolaget sedan 25 år. Och vinet från Puglia i söder, är lätt att tycka om – både vad det gäller smak och pris. Copertino från DOC-regionen med samma namn, är härligt runt och medelfylligt. 

Årgången är 2010, så vinet har fått lång tid på sig att mogna. Servera gärna vinet till rätter som lammfärsbiffar, lasagne och pålitlig pizza.

Mjuk ekologisk nyhet från Gardasjöns sluttningar

Bardolino vintipset

La Corte del Pozzo Bardolino (nr 2340) 89 kr.

En god nyhet på topplistan: Det här vinet är varken för strävt eller sött som vissa norditalienska viner. Det lätta vinet kan du med fördel para ihop med pizza, pasta och ljust kött som kyckling och kalkon.

La Corte del Pozzo är även ett utmärkt sitta-i-soffan-vin när man bara vill ha ett glas rött.

Hyllad årgång av hyllad vinproducent som borde kosta mer

Masi vintipset

Masi Campofiorin (nr 5123) 129 kr.

Helt kort: Masi Campofiorin i årgång 2015 är ypperlig – och kunde kosta mer. Vinet från Venetien är härligt runt och medelfylligt efter lagring i 21 månader. Det är matvänligt och passar till det mesta, som kyckling, lammkotletter, lasagne och lagrade hårdostar.

Masi Campofiorin är också originalet och förebilden för andra ripassoviner. Efter 25 år på Systembolaget börjar vinet bli en klassiker – ett vin som alltid är att ha bra hemma.

Så klassiskt och smakrikt från Toscana och Chianti Classico

Al poggio Vintipset

Quercia al Poggio (nr 2376) 139 kr.

Äntligen höst och tid för mustiga grytor som Boeuf bourguignon – Matcha gärna grytor och andra smakrika kötträtter med Quercia al Poggio.

Det fylliga vinet är förstås gjort av Sangiovese, Toscanas egen nationaldruva. Njut av och saftiga körsbärstoner och fin fatlagring.

Succé för Barolo av Piemontes argaste vinbonde

Vintipset No Name

NO NAME (nr 73661) 289 kr.

Italiensk vin-byråkrati: Vinbonden Andrea Farinetti fick inte kalla sitt vin Barolo, även om det var gjort enligt reglerna med fina Nebbiolo-druvor från rätt lägen. Ilsken döpte han vinet till ”NO NAME”. På etiketten står det också ”Eticetta di Protesta!”. Inget mer. Vinet har blivit en stor succé, inte för sitt namn utanför sitt fina innehåll.

NO NAME är ett kraftfullt vin som passar perfekt till vilt som rådjur och hjort, gärna med en gräddig potatisgratäng. Smakar det mycket – så kostar det mycket. Det är det värt.

Fler vintips på Vinbetyget.se