Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Hanna lär Sverige att käka billigt – och gott!

Bra, billig mat är Hanna Olvenmarks melodi.
Bra, billig mat är Hanna Olvenmarks melodi.
Hanna Olvenmark, eller Portionen under tian som hon kallar sig, brinner för att få fler att upptäcka charmen med matlådor och att äta billigt. Och gott!

– Jag vill visa att det går att äta bra och klimatsmart mat med enkla medel. Jag delar med mig av recept där varje portion kostar under tio kronor men sätter även ihop 300-kronorsveckor och liknande, säger Hanna, som i grunden är dietist.

Hon vill förmedla att det kan vara värt att snåla lite i vardagen för att få mer tid eller pengar över till annat, och pratar ofta om begreppet stay cheap. Genom att börja ta med matlåda till jobbet kan man spara 15.000 kronor per år.

– Jag vill inspirera folk till att planera sin vecka och inse att det frigör tid. Man slipper fatta beslutet om vad man ska äta när man är trött, hungrig och irriterad.

Genom att hitta två eller tre favoritrecept kan man minska matstressen. Det är helt okej att inte krångla till saker.

– Grytor och lasagne är enkla rätter att laga. Och det tar inte dubbelt så lång tid att göra åtta portioner som fyra, så att dubbla satsen är ett smart knep för att fylla frysen eller kylen med matlådor.

Lunchlåda.

Lunchlåda är praktiskt, billigt och gott.

Fakta

Grönkålspasta

4 portioner, ca 30 minuter.

Ingredienser

 • 100 g valnötter eller solroskärnor
 • 2 dl växtbaserad mjölkdryck
 • 250 g färsk grönkål
 • 2 vitlöksklyftor
 • olja till stekning
 • 1 dl riven, stark ost
 • salt, svartpeppar
 • pasta för 4 pers

Gör så här

 1. Börja med att rosta valnötter eller solroskärnor i en torr, het stekpanna tills de får lite färg. Lägg nötterna och mjölkdrycken i en mixer och mixa till en sås. Den ska inte vara klumpig, så om du har en mixer/blender som behöver lite tid för att fixa det, ge det lite tid. 
 2. Strimla grönkålen (ta bort den hårda stjälken i mitten) och hacka vitlöken. Fräs mjuka i oljan, på medelvärme, i ett par minuter.
 3. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet. Slå nötsåsen över vitlök och grönkål och låt småputtra
  på svag värme. Späd ev. med lite vatten om den blir väldigt tjock.
 4. Rör ned osten i såsen. Krydda med salt och peppar. Servera med den nykokta pastan.
Grönkålspasta.

Grönkålspasta. Foto: Ulrika Pousette

Källa: Portionen under tian