Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Checklista: Enkla genvägar till julmaten

Servera bara det du gillar på julbordet.
Servera bara det du gillar.
Vi är nog många som suktar efter lite genvägar att ta till när julen närmar sig. Vad sägs om att sätta din egen touch på färdigköpt mat, eller att skala ner julbordet en aning för att minska stressnivån?

Det viktigaste. Du behöver faktiskt inte servera allt som brukar ingå i ett julbord. Välj ut några favoriter och laga dem med omsorg, hellre än att beta av alla måsten och göra det med andan i halsen.

Delad börda, dubbel glädje. Är ni många som ska samlas och fira jul? Då kan det vara en idé att göra som vi tipsade om inför Thanksgiving i ett tidigare nummer – dela upp rätterna mellan er och förbered dem i förväg.

Blanda hemlagat med färdigt. Det är härligt att laga mat från grunden, men också helt okej att köpa vissa delar av julbordet färdigt. Många välsorterade mataffärer har fullgoda varianter i färdigdisken numera. Ingen kommer märka skillnaden om pastejen är butikslagad, revbensspjällen färdiggrillade eller julskinkan förkokt!

Piffa upp den färdiga maten. Genom små insatser från din sida får färdigmaten en mer hemlagad känsla. Ge den färdiga senapen din egen prägel med ingefära eller varför inte ett rivet apelsinskal? De färdiga, smörstekta köttbullarna kan du krydda med kryddpeppar och ingefära eller kanel och kryddnejlika. Skär bort fettsvålen från den färdigkokta skinkan och griljera den själv. Garnera den färdiga sillen med färska örter och lägg upp i fina burkar eller på fat.