Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Champagne med högsta betyg

Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om fyndviner som passar till mingel i december.
Stefan Saidac på Vinbetyget.se tipsar om utvald champagne från Vinbetygets topplista.
Här rekommenderar Stefan Saidac på Vinbetyget.se olika typer av champagne: Blanc de blancs, cuvée, roséchampagne, årgångschampagne och Blanc de noirs.
Priserna är mellan 249 kr och 599 kr.

Vinbetyget.se är en oberoende rankingsajt där Stefan Saidac sammanställer expertbetyg från olika tidningar, och tipsar om bästa vinerna. Rött, vitt, rosé, ekologiskt och olika bubbel.

Vinbetyget.se är gratis att använda.

Här rekommenderar Stefan Saidac på Vinbetyget.se olika typer av champagne: Blanc de blancs, cuvée, roséchampagne, årgångschampagne och Blanc de noirs.

Champagne Blancs de blancs av Grand Cru-druvor – borde kosta mer

1

Pierre Peters Blanc de Blancs Grand Cru (nr 7350) 379 kr

Pierre Peters skapar en fin champagne med förvånande lågt pris. Champagneproffset Richard Juhlin kallar också Pierre Péters för ett oupptäckt guldkorn. Blanc de blancs är en hyllad typ av champagne: Den görs av enbart chardonnay, en druva med ljust skal – därav namnet som betyder ”vit av vita”.

Pierre Peters gör dessutom sin champagne med de högst klassade druvorna– Grand Cru. Den friska och pigga champagnen är perfekt till drink och naturella skaldjur.

Hov- och Nobelchampagne med egna utmärkelser

2

Charles Heidsieck Brut Réserve (nr 77522) 459 kr

Roa dig skarptänkt och kungligt: Charles Heidsieck har serverats vid fem nobelmiddagar, och varit huschampagne hos bland annat engelska, holländska och spanska hovet. Champagnen får också idel höga smakbetyg både internationellt och i Sverige – vilket ger en hög placering på vår topplista.

Charles Heidsieck är en blend av druvorna pinot noir, pinot menuir och chardonnay. Smaken är mogen och passar mycket bra till eleganta rätter. 

Rosé-champagnen som är ny världsmästare 

3

Louis Roederer Rosé (nr 77226) 599 kr

Champagnehuset Louis Roederer är favorit hos champagne-älskare världen över. Inte minst som hos domare i smaktävlingar, där Louis Roederer brukar vinna. Senast fick denna rosé-champagne, årgång 2013, en Guldmedalj vid Wine World Championships. Champagnen är lagrad i fyra år.

Louis Roederer är ett familjeägt champagnehus med stor ambition som också gör prestige-champagnen Cristal. Visst kan dessa exklusiva bubblor ge ett rosa skimmer över jul och nyår. 

Voilà! 249 kr för Champagne Blanc de Noirs av Premier och Grand Cru-druvor 

4

La Chouette de Champillon (nr 77366) 249 kr

Champagne-världen är snårig och fylld med stränga franska regler. Bara några druvsorter får användas till champagne: Pinot noir och Pinot meunier är godkända. Används dessa druvor med mörkt skal kallas champagnen för Blanc de Noirs.

Det lilla champagnehuset Autréau där tre generationer arbetar sida vid sida, nöjer sig inte med det. La Chouette är gjord av enbart premier och Grand Cru-klassade druvor. Det låga priset för denna friska och matvänliga champagne, får väl ses som ett tidigt besök av tomten. 

Den lilla årgångs-champagnen som vann mot alla jättarna 

5

Duménil Brut Millésimé Premier Cru 2008 (7522) 389 kr 

När Systembolaget skulle utvärdera 128 champagner, vann Duménil. En årgångschampagne, Millésimé eller Vintage brukar det stå på etiketten – dessutom årgång 2008, ett hyllat toppår. Vill du spara och lagra, är det rätt år att lägga på hyllan. Men visst kan Duménil njutas av redan nu.

Champagnen har ju haft många år på sig att mogna med Premier Cru-druvorna Chardonnay, pinot noir och pinot meunier. Fruktig och något fyllig passar Duménil både till skål och till eleganta fiskrätter.

Till sist: Köra-bil-bubbel av mästaren Richard Juhlin

6

Alkoholfritt: Richard Juhlin Blanc de Blancs (1979) 94 kr.

Richard Juhlin från lilla Sverige som helt saknar champagnehus, är ändå en erkänd kännare i champagne-världen. Han är också delaktig i det alkoholfria mousserande vinet som bär hans namn. Den är gjord av 100 % chardonnay, en särskild metod som avskiljer alkoholen från vinet.

Richard Juhlins alkoholfria är det mest välsmakande alternativet för den som vill hoppa över alkohol.

För fler vintips, se topplistorna på

Vinbetyget.se

Svala och bubblande vintips till julens mingel

Vintips till Thanksgiving och andra goda helger

Höstens bästa viner från Italien