Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Lär dig att äta efter säsong

Siri Barje slår ett slag för att äta efter säsong.
Siri Barje slår ett slag för att äta efter säsong.
För bara några generationer sedan åt vi det som växte i vårt närområde. Idag har den kunskapen till stor del gått förlorad, eftersom vi kan få tag på allt året om. För klimatets skull kan det dock vara värt att tänka säsongsbetonat igen. Men var börjar man?

Kocken och matstylisten Siri Barje äter mycket säsongsbetonat. Dels för den klimatpåverkan som kommer med att livsmedel fraktas från andra sidan jorden, men också för att hon älskar att prova nytt.

– Jag ser det som ett sätt att utforska nya matvaror. Alla älskar avokado på mackan, jag med, men det är också gott med en rotfruktsröra eller tomater som pålägg. Blåbär funkar lika bra som açai. Och sötpotatisen som fraktas från USA kan lätt ersättas med vanliga hederliga morötter, säger Siri.

Sötpotatis kan ersättas av morötter, ett betydligt klimatsmartare alternativ.

Siri har själv lärt sig att tänka säsongsbetonat genom att helt enkelt googla på vad som är i säsong nu.

– Jag brukar också titta på grönsakerna i matbutiken för att se var de är odlade. Är de från Sverige så är de förmodligen i säsong. På så sätt lärde jag mig att aldrig köpa sparris på vintern och att grönkål är en bra grej. Sen måste det ju vara lustfyllt så jag kör inte bara säsongsbetonat, men så mycket jag kan.

I höst frossar Siri i groddar, rotfrukter, svamp och olika typer av kål.

– Det finns massor att utforska. Med rätt kryddning blir de kalas för smaklökarna. Ett tips är att våga prova sig fram och använda sin fantasi. Jag brukar ha kålrot i mina smoothies, till exempel! Brysselkål är en underskattad favorit, det gäller att inte koka den för länge så att den har kvar sitt krisp.

Mums… skördebolognese!

Skördebolognese

Godaste bolognesen fylld med säsongens rotfrukter, vin och aubergine som får koka ihop till en mustig sås. Servera med pasta och persilja. Vegansk!

Ingredienser:

1/2 purjolök
1 silverlök
2 små gula lökar
2 bitar stjälkselleri
1/2 lite rotselleri
2 st morötter
5 vitlöksklyftor
1 buljongtärning
2 msk tomatpuré
50 cl rött vin
1 burk krossade 
tomater
4 msk olivolja
1 stor aubergine
1 msk ketchup
1 msk soja
1 msk torkad
oregano

Gör så här:

  1. Skala alla grönsaker. Riv morot och selleri grovt.
  2. Hacka lök, purjolök, vitlök och selleri.
  3. Stek grönsakerna på hög värme i olivolja tills de får fin färg.
  4. Tillsätt tomatpuré och stek lite till. Häll på vinet och låt det koka lite. Tillsätt krossade tomater, lite vatten, buljongtärning, salt, peppar, ketchup, soja, oregano och låt det koka i ca 15 min.
  5. Tärna auberginen och stek i olja på hög värme tills den får fin färg, häll den i såsen.
  6. Låt bolognesen koka i ca 10 min till.
  7. Servera med pasta och persilja!