Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

”Man vinner på att ha ett personligt uttryck”

Charlotte Pettersson framför en fasad i trendig kryddfärg.
Charlotte Pettersson framför en fasad i trendig kryddfärg.
Våga mer och var personlig. Det är inredningsexperten Charlotte Petterssons tips för den som vill måla om hemma.
– Folk tror att färg är något konstant, men det är ju bara att måla om ifall man inte gillar det.

Som inredare på tidningen Sköna Hem är det Charlotte Petterssons jobb att skapa levande personliga rum som inspirerar andra. I sitt eget hem är hon nöjd.

– Jag målar inte om så ofta, utan det är något jag gör när jag flyttar in. Jag är säker på vad jag vill ha, men som ung vacklade jag desto mer.

Det är inget fel på vita väggar, menar hon.

– Gillar man mycket färg på saker och ting, stora konstverk och tavlor, så finns det en poäng med att hålla det enkelt.

Våga mer

Förutom inredningstidningar är nya Nationalmuseum ett bra ställe att hämta inspiration på, tipsar hon.

– Där har du allt! Det här med att använda sig av starka färger är egentligen ingenting nytt i Sverige, det är något som finns i vår folklore, men jag tror att vi vågade mer förr. Det var först i samband med funkisen som det vita och ljusa fick genomslag. Poängen är väl att ta vara på ljuset och att ljusa färger reflekterar det bättre. Men jag är inte ljusberoende, och jag skulle önska att folk vågade mer med sina färgval, säger hon.

Hon vill slå hål på de myter som finns kring färg.

– Det här att ett rum krymper om man målar det mörkt. Ja, okej, det kanske är så då, men det blir mysigare. Man vinner något annat på att ha ett personligt uttryck.

”Det är bara att måla om”

Vi blir även påverkade av vad andra tycker kring färg, vilket gör att vi fegar ur.

– Folk tror att färg är något konstant, men det är ju bara att måla om ifall man inte gillar hur det blev. Svårare än så är det inte.

Det finns inga regler.

– En del säger att man inte ska ha rött i sovrummet för det ökar blodcirkulationen. Men det kanske är bra? Eller att blått blir för kallt. Det där är tycke och smak, och det går inte att ge tips om smak.

– Sen finns det ju ren färglära, till exempel kring att blanda kontrastfärger, eftersom de kan bli väl starka ihop. Eller att bara använda en färg, men det kan vara hur snyggt som helst med ett helt grönt rum!

Rosa väggar i amerikanskt fängelse

En del färger sägs påverka oss.

– Grönt anses lugnande, och det finns ju en anledning till att operationspersonal har gröna kläder. I USA har man målat väggarna i ett fängelse i rosa, vilket man sett gett en lugnande effekt på de intagna.

Vilket är det vanligaste miss-taget folk gör när de målar om?

– Att välja en färg som är trendig men som man inte gillar. Det gjorde jag själv på den tiden kaffe latte var inne, och det gjorde mig gravt deprimerad. Den är ju beigare än beige!

Apropå trender då, hur ser det ut just nu?

– Vi har sett mycket senapsgult och ockra. Nu kommer mer brända toner, som bränt rosa, rödbrunt. Typ kryddfärger. Vanligtvis håller en färgtrend i sig i 8-10 år. Den senaste vi hade var den rosa trenden, som sen övergick i mer köttfärgat, och den har inte släppt än. Det är skitsnyggt med köttfärgat ihop med en mörkare turkos.

– Det grå ligger också kvar som något som alla alltid vill ha i det icke-färgade segmentet. Nu kanske det grå går mer åt beige. Det ligger som en kamelhårsfilt över allting just nu.

”50 shades of white”

Vitt kommer också tillbaka.

– Det är 50 shades of white. Stockholmsvitt är inte populärt längre förutom hos målarna.

– Fondväggen är här igen, men också på två väggar!

En annan sak vi måste förhålla oss till är hållbarhet.

– Färgfabrikanterna har fattat galoppen och de finns att få i alla nyanser. Jag tycker att man ska tänka på vad som händer när man sköljer en pensel med plastfärg i vasken. Det är inte snällt mot naturen.

Leta här

Här hittar du inspiration

Inredningstidningar, Instagram, Pinterest.

Nationalmuseum. ”Där kan du få alla tips i världen. Dit kan man gå om man är en fegis och inte vågar ta i med färg.”

Glyptoteket, Köpenhamn. ”Där ligger rummen i fil och man ser hur vackert det kan vara med färger i olika rum.”

Konstutställningar. ”Man kan gå på vilken som helst, efter tycke och smak, men det är intressant att se hur konstnärer behandlar färg.”

Film. ”Jag såg nyligen Once Upon a Time in Hollywood, som utspelar sig 1969, och de miljöer som är med där inspirerade mig.”

Egna upplevelser. ”Man bör ta in allting man ser runtomkring sig. Det självupplevda i verkligheten fyller färgerna med en känsla, som man kan ta med hem. Håll korpgluggarna öppna och ta in allt!”

Expertens praktiska tips och tricks

Slarva inte med grundarbetet. Måla uppifrån och ner. Och om du vågar: måla lister, dörrkarmar och fönster!
Charlotte Pettersson guidar kring de praktiska detaljerna.

A och o vid ommålning i ett rum är grundarbetet, menar Charlotte Pettersson.

– Helhetsintrycket blir bättre om man använder maskeringstejp och har gjort ett ordentligt grundarbete med spackel, slipning osv.

Även tekniken  spelar in.

– Rolla uppifrån och ner, måla inte kors och tvärs, då blir det flammigt.

Vill man inte måla ett helt rum kan man ge sig på detaljerna.

– Att måla lister eller fönster eller dörrkarmar – eller alltihop – kan ge stor effekt. Säg att man gör det enkelt och bara målar listerna i en racing green, det ger ju enorm effekt!

– Jag tycker man ska våga ta ut svängarna mer. Måla taket! Det ska jag göra på landet, där badrumstaket ska bli ganska starkt rosa, lite som i ett aprikosfärgat 80-talsbadrum, vilket – kanske – gör mig vackrare. Färgen i ett badrum är viktig.