Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Vad är viktigt när man köper ett renoveringsobjekt?

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel.
Att hitta en oslipad diamant är drömmen för många som är på bostadsjakt.
Men vad ska man tänka på innan man slår till på ett renoveringsobjekt, och vilka är fällorna som man kan hamna i? Det svarar Mitt i:s bostadspanel på denna vecka.

Vad ska man tänka på innan man köper ett renoveringsobjekt?

Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– Under de senaste tio åren har det varit populärt att köpa bostäder för att renovera då i princip konstant stigande priser ofta gjort det till en god affär. Det viktigaste när man köper ett renoveringsobjekt är att kunna uppskatta hur omfattande renovering som krävs och att se till att man har ekonomiska möjligheter att genomföra renoveringen. Här kan det vara en god idé att rådgöra med ett proffs. Att sitta med en obeboelig bostad för att pengarna tagit slut är en situation man vill undvika.
– Det är också viktigt att bedöma hur lång tid renoveringen kommer att ta eftersom det kan påverka tillträdesdatum för den befintliga bostaden och eller behov av en tillfällig bostad under renoveringen.
Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli:
– För det första ska man veta vad man ger sig in på. Gör en besiktning – även om du har en renoveringsbudget kan det finnas en rad otrevliga överraskningar och dessa vill du undvika. Jag skulle också rekommendera att köpa ett renoverings­objekt för att bo och trivas i, inte att renovera för att sälja.
– Men – det kan vara smart att ändå inte sväva ut alltför mycket när det gäller färger och materialval – du kommer inte bo där för alltid. Den dag du ska sälja kanske det inte är alla köpare som tilltalas av knallorangea köksluckor.
Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli:
– Väljer man att köpa ett renoveringsobjekt gäller det att förbereda sig ordentligt och undersöka objektet noggrant. Objektet bör besiktigas. Det är dessutom väldigt viktigt att komma ihåg att köparens undersökningsplikt är långtgående. Självklart ska det även finnas ekonomiska marginaler för att genomföra själva renoveringen med allt vad det innebär. Det kan vara klokt att räkna med att kostnaderna blir betydligt högre än vad man först räknat med.
– Man bör också innan ha bestämt vad man kan göra själv och vad man behöver hjälp med från en fackman.
Visste du att

2,6

miljarder, så mycket ROT-avdrag gjorde svenskarna i genomsnitt under maj månad 2019, något mer än i maj 2018.

Källa: Renoveringsindex