Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Varför finns det så få ägarlägenheter?

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel.
För 10 år sedan gjorde ägarlägenheten entré på den svenska bostadsmarknaden. Formen innebär att du äger hela lägenheten direkt, istället för en andel i en bostadsrättsförening.
Vilka fördelar och nackdelar finns det med dessa, och varför finns det så få i Sverige? Det svarar Mitt i:s bostadspanel på denna vecka.

Varför finns det så få ägarlägenheter i Sverige?

Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– Ägarlägenheter har flera fördelar som att de är enklare att hyra ut än en bostadsrätt och att de kan köpas av juridisk person. Ägarlägenheter innebär ofta en lägre fast avgift eftersom det inte finns gemensamma lån som i en bostadsrättsförening, samtidigt som insatsen för bostaden är högre. Ägarlägenheter är inte särskilt vanligt i Sverige men det finns helt klart ett intresse.
– I länder som exempelvis Tyskland är det en populär boendeform. Generellt är kunskapen bland svenska bostadsspekulanter relativt låg när det gäller ägarlägenheter och det finns ibland en osäkerhet kring vad som gäller avseende exempelvis hur bostaden försäkras. Men det finns byggbolag som erbjuder försäkringslösningar för den som är intresserad av en ägarlägenhet. 
Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli:
– Framförallt tänker jag att det handlar om att vi inte är vana vid den ägandeformen – vi är vana vid bostadsrätter. Nytt är lika med läskigt, jag tror framförallt det är därför det går trögt för ägarlägenheter i Sverige. Trots att det är ganska många år sedan ägandeformen kom till Sverige finns det ännu inte så många.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Det finns många fördelar med ägarlägenheter. Bland annat att försäljningspriset också är det verkliga priset, till skillnad från om du köper en bostadsrätt vilket också innebär att du köper in dig i en eventuell föreningsskuld.
– En ägarlägenhet kan du också hyra ut som du vill utan en bostadsrättsföreningsstyrelses godkännande. Men kännedomen om upplåtelseformen är låg. Byggare, banker, försäkringsbolag och konsumenter är ovana vid den här upplåtelseformen och beskattningen är inte lika gynnsam som för bostadsrätter.
Visste du att

1240...

… ägarlägenheter fanns det i Sverige 2018. En ägarlägenhet är en lägenhet som ägs direkt, till skilnad från en bostadsrätt där man äger en andel i en bostadsrätts­förening.

Källa: SCB