Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Rätt lampa – på rätt plats

Varje rum behöver sin egen typ av belysning.
Varje rum behöver sin egen typ av belysning.
Här på Stockholmska breddgrader, där det är i princip becksvart halvårsvis, är rätt belysning A och O.
Med rätt allmänbelysning och punktbelysning är det enklare att få till städning och samtidigt skapa trivsel och mys.

Takbelysning

Spotlights i taket kan du enkelt justera ljusstyrkan på med en dimmer. Foto: Mostphotos

Spotlights i taket kan du enkelt justera ljusstyrkan på med en dimmer. Foto: Mostphotos

Varje rum behöver åtminstone en ljuskälla med starkt allmänljus, lämpligen från taket. Perfekt när du ska städa och verkligen behöver kunna se dammråttorna, eller när du bara behöver ha god översikt över rummet.

En taklampa med dimbara spotlights gör hela jobbet åt dig, och funkar både som starkt ”städljus” och som svagt mysljus, beroende på hur du ställer in.

Läsbelysning

Att sitta i halvdassigt sken och försöka tyda bokstäver är bland det sämsta du kan göra för synen. Förutom att du blir trött kan det också göra synen sämre. Därför är en behaglig läsbelysning viktig när du vill krypa upp i fåtöljen och sluka nästa Kepler-deckare. Punktbelysning som lyser upp boksidan är helt rätt.

Punktbelysning

Med en punktbelysning kan du ljussätta fina saker du har i bokhyllan, på fönsterkarmen eller på en byrå. Här behöver inte ljuset vara särskilt starkt utan ska mer skapa mys och atmosfär. Att sätta en lampa eller ljusstake i fönstret sprider inte bara stämning i ditt hem, utan ser trevligt ut utifrån också!

Mysbelysning

Jordglobar har skänkt mys i generationer. Foto: Mostphotos

Jordglobar har skänkt mys i generationer. Foto: Mostphotos

Framåt kvällen eller en tidig morgon kan det vara skönt med dämpad och lite mer rolig belysning. En jordglob, en lampa i en rolig form eller kanske med färgade ljuskällor sätter stämningen. Vissa lampor säljs idag med fjärrkontroll så du själv kan bestämma kulör och ljusstyrka.

Ljusslingor

Ljusslinga ger mysljus. Foto: Mostphotos

Ljusslinga ger mysljus. Foto: Mostphotos

Inget signalerar väl myspys som en ljusslinga! Förr associerades de strikt med julen, men nuförtiden har ljusslingor blivit något som säljs året om. Finns både som batteridrivna och sådana du ansluter till ett vägguttag. Varför inte satsa på en med timer – perfekt för mörkrädda barn som kan somna till ett mysigt sken eller den som vill komma hem till ett mysigt och tänt hem.

Glöm inte…

… ljuskoppar och ljusstakar

Levande ljus hör den mörka årstiden till. Ställ blockljus i olika höjd intill varandra eller satsa på små ljuskoppar med värmeljus. Eller varför inte damma av mormors gamla silverljusstakar och duka med på middagsbordet med höga vita ljus i. Garanterad stämningshöjare.

Retrokänsla…

… att belysa växter underifrån med en klämspot eller växtlampa var vanligt på 50-talet och framåt. Ger ett lugnande mjukt sken och skapar dramatiska skuggor på väggar och tak.

Loppisfynd

Gamla lampskärmar ger mysigt sken. Foto: Mostphotos

Gamla lampskärmar ger mysigt sken. Foto: Mostphotos

Blanda in något gammalt i belysningsmixen. Fördelen med att handla en del lampor second hand är, förutom miljönyttan, att man ofta förr tänkte på att skapa stämning. Äldre lampskärmar är ofta fodrade för att sprida ljuset jämnt och tona ut det. Det är inte heller ovanligt att de har både lock samt ett täckande tyg nedtill, så du slipper stickigt ljus rätt i ögonen. En lampskärm med fransar andas lyx och ger karaktär av en svunnen tid!