Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Möjlig extrainkomst för dig som stockholmare

Hyr ut ditt hem när du själv inte är hemma.
Hyr ut ditt hem när du själv inte är hemma.
Så gör du för att hyra ut ditt hem till turister så du kan dryga ut hushållskassan!

Hyra ut: Så mycket kan du ta betalt

Det finns privatboenden i Stockholm på mellan 100 och 36 000 kr per natt – från koja till slott alltså. I snitt kostar ett boende i Stockholmsområdet på Airbnb 1 049 kr per natt.

Du sätter hyran på din bostad, men ett tips är att kika på vad andra i stadsdelen tar, med liknande storlek och standard. Reglera priset efter säsong och om stora musik- eller idrottsevenemang är på gång i stan. Städning mot avgift eller baka in i priset – var bara tydlig!

Avgift: Så mycket kostar det

Uthyrningssajterna tar en serviceavgift mellan 3 och 20 procent, så jämför innan. Betalningen går via uthyrningssajten och når dig något dygn efter att gästen anlänt.

Skattefritt belopp

För uthyrning av ett permanent- eller fritidshus får du göra ett avdrag på 20 procent av intäkten. Hyr du ut bostadsrätt får avdrag göras med den kostnad du har för den uthyrda delen. Dessutom får du göra ett schablonavdrag på hyresinkomsten med ett fast belopp på 40 000 kr per bostad och år.

Du kan alltså hyra ut upp till 50 000 kronor utan att betala skatt. På överskott utöver detta betalar du 30 procent i skatt.

Kom ihåg!

Om du har en bostadsrätt måste du kontrollera med föreningen att de godkänner uthyrning.

Fakta

Uthyrningssajter