Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Så ger du loppisprylarna nytt liv

Sliten och smutsig pall blir som ny.
Sliten och smutsig pall får nytt liv med lite bets och ett lent sammetstyg.
Med sammetstyg och en inte alltför stor insats kan du få en personlig lampskärm.
Med sammetstyg och en inte alltför stor insats kan du få en personlig lampskärm.
Att fynda saker på loppis är ett enkelt sätt att förändra hemmet utan att det kostar en förmögenhet. Med lite fix och trix kan du få prylar med skavanker att se ut som nya.

Så piffar du till en sliten gammal pall med nytt sammetstyg

Vad? Gammal men välbyggd stabil pall som hittades på loppis för 60 kronor. Slitet trä med märken efter stötar samt smutsigt tyg med fläckar.

Material? Ny stoppning, nytt undertyg samt nytt möbeltyg. Sandpapper, pensel samt bets.

Verktyg? Häftpistol.

Hur? Strippa pallen på gammalt tyg och stoppning. Sandpappra benen, men du behöver inte få bort all gammal lack. Den här pallen betsades fyra gånger med mahognybets och fick ett marmorerat utseende eftersom det satt lack kvar längst upp på benen. Fäst ny stoppning med häftpistol och häfta fast det nya undertyget. Välj ut ett tjockt möbeltyg som du klipper lika runt som pallen med extra sömsmån så det går ner under pallen. Häfta fast på undersidan och dra lite för att slippa veck i tyget.

Fixa pallen – steg för steg.

Så skapar du en personlig lampskärm med ditt favorittyg

Vad? Gammal långsmal lampskärm i beige tyg som en bekant inte ville ha längre. Lite trist färg och saknar lock!

Material? Nytt tyg (samma sammetstyg som till pallen!), sytråd i samma färg, runt lock samt folie och superlim.

Verktyg? Symaskin.

Hur? Nåla fast det nya tyget (ut och in) över lampskärmen. Sy en tub av tyget som du sedan vänder och trär över lampskärmen. Klipp bort överflödigt tyg i ändarna och limma fast. Superlim funkar bäst! För att göra ett lock kan du klippa till tjock papp och klä in med tyg. Limma på undersidan. Här passade ett lock från en yoghurtburk bra, och det kläddes med folie innan tyget kom på för att inte skriften på locket skulle synas igenom.

Klä om en gammal lampskärm på ett enkelt sätt.