Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Lönar det sig att renovera lyan inför försäljning?

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel.
Bostadens skick kan påverka slutpriset rejält vid en bostadsförsäljning.
Men är det lönsamt att renovera inför försäljningen? Och vad ska man isåfall rikta in sig på? Hur gångbara är renoveringsobjekt på dagens marknad?
Det svarar Mitt i :s bostadspanel på denna vecka.

Ska man renovera inför försäljning?

Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet
– Det kan vara en god investering att renovera inför en försäljning. Läget är den viktigaste faktorn för en bostads värde, men skicket på exempelvis badrum och kök har också stor betydelse. Bankerna har i många fall blivit tuffare med sin kreditgivning och det är ofta svårare för köpare att höja upp sin belåning för en renovering. Därför är bostäder som är i gott skick attraktiva för denna kategori av köpare.
– Om man ska renovera inför en försäljning ska man ha en rimlig budget och välja en stil som faller så många i smaken som möjligt. Tar man ut svängarna för mycket med exempelvis färgglatt kakel kan det avskräcka köpare.
Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli
– Jag skulle inte rekommendera att lägga pengar på en ytlig renovering med syfte att få mer betalt för bostaden vid en försäljning. Risken är ganska stor att köparen har annorlunda smak än du och att det då inte lönar sig. Satsa på att åtgärda sådant som stör helhetsintrycket av bostaden – något som behöver lagas eller färg som börjat flagna.
– Om huset är i behov av större renoveringar som t ex en dränering eller att lägga om taket kan det vara en idé att åtgärda sådant om du planerar att sälja bostaden – men rådgör med mäklaren först. Att kunna ta lån är en sak, men att dessutom behöva ha ett sparat kapital utöver kontantinsatsen att utföra större renoveringar för är det inte alla köpare som har möjlighet till. Om du kan stå för den kostnaden kan det innebära att det finns fler potentiella köpare till din bostad.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet
– Om det lönar sig eller inte att renovera beror på många olika faktorer, inte minst bostadens läge, egenskaper i övrigt och marknadsläget. Beroende på skick och standard kan det vara klokt att renovera inför en försäljning, men ofta kommer man långt med en renovering av ytskikt.
– Stora renoveringar av kök och badrum är sådant som många köpare ofta vill göra själva så att de kan bestämma över materialval med mera.
– Just nu ser vi tecken på att efterfrågan på renoveringsobjekt på många marknader är lågt. Bara fyra procent av våra medlemmar uppger att renoveringsobjekt är mest efterfrågat på deras lokala marknad just nu.