Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Hur lockar jag spekulanter och får ett högt slutpris?

Mitt i:s bostadspanel.
Lokaltidningen Mitt i:s bostadspanel.
På en tuffare bostadsmarknad får man tänka till kring hur man lockar flest spekulanter till en visning, och hur man uppnår det där slutpriset som man önskar.
Att vara frikostig med information om bostaden och att anlita en professionell stylist är några tips från Mitt i:s bostadspanel denna vecka.

Hur lockar jag spekulanter och får ett högt slutpris?

Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– När man säljer en bostad är det viktigt att ha tydlig och omfattande information och många bilder i bostadsannonsen. Att ha begränsat med information i tron om att det kan locka köpare till visning är ingen god idé eftersom en otrygg spekulant kan tappa intresset. Konkurrensen är så hård att det straffar sig att inte visa upp så mycket som det går. Och att locka många spekulanter till visningen kan påverka budgivningen vilket i sin tur kan påverka slutpriset.
– Teorin är att fler intressenter innebär fler potentiella budgivare och en möjlighet till ett högre slutpris.
Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli:
– Det är utan tvekan läget – och då brukar de bostäder som lockar allra flest spekulanter ligga väldigt centralt eller i närheten av vatten. Sedan är vissa attribut mer populära än andra – en bostad som har något unikt brukar locka till sig många spekulanter och leda till budgivning.
– Sedan är sekelskiftesdetaljer som högt i tak, kakelugnar osv fortfarande eftertraktat av många.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Ett bra objekt som är rätt marknadsfört med bra bildmaterial är en grundförutsättning för en lyckad försäljning. Professionell styling som framhäver det bästa med bostaden kan också göra stor skillnad. Åsikterna går däremot isär i frågan om hur bra det är att sälja när utbudet och aktiviteten på marknaden är låg, till exempel mitt
i sommaren. Är det en villa med trädgård som ska säljas utanför trädgårdssäsongen är det viktigt att ha bra bilder på hur trädgården ser ut när den är som mest prunkande grön.
– En myt som det är hög tid att ta död på är att ett utgångspris långt under bedömt marknadsvärde genererar ett högre slutpris. Det är inte bara oförenligt med god fastighetsmäklarsed, forskningen visar dessutom att ett utgångspris under bedömt marknadsvärde inte leder till högre slutpris.
Visste du att

2,5 miljoner...

… så mycket kostar en genomsnittlig bostadsrätt i Stockholms län just nu, baserat på statistik från tre månader tillbaka.

Källa: Mäklarstatistik