Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Här letar trångbodda stockholmare hus

Matilda Adelborg på Booli.
Matilda Adelborg på Booli.
Med stans trångboddhet är stockholmare överrepresenterade bland dem som söker fritidshus. Mitt i ringde upp Matilda Adelborg på Booli för en koll på läget.

Hallå där Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli!
Hur ser läget ut för stockholmare som letar fritidshus just nu?

– Det brukar vara fler objekt som prissänkts under hösten – har man inte fått fritidshuset sålt under sommaren gör man ett sista försök. Många vill sälja innan vintern för att slippa betala för en hel säsong då huset inte nyttjas.

– Om egen brygga inte är viktigt kan du också komma betydligt billigare undan, likaså om du kan tänka dig en lite längre resväg.

– Det är dock ett ganska lågt utbud av fritidshus till salu just nu – fler spekulanter konkurrerar om de objekt som är ute.

Hur skiljer sig fritidshusköpare från andra?

– De letar oftare i ett bredare geografiskt område, eftersom ett fritidshus inte behöver ligga rätt i förhållande till arbetsplats och skolor. Men ofta inom en 1,5 timmes radie från Stockholm så att det kan nyttjas på helger. För många är fritidshuset också ett sätt att komma i kontakt med sina rötter.

Så vad för slags fritidshus söker stockholmarna just nu?

– Idag är det inte jättemånga som letar efter hus utan el och vatten. Speciellt inom pendlingsavstånd vill många kunna nyttja huset året runt. På Booli brukar Stockholms skärgård ha flest sökningar. Många drömmer om ett skärgårdsställe.

– Närliggande kommuner som Norrtälje, Trosa, Nyköping, Nynäshamn är också populära. Bortanför pendlingsavstånd är Gotland, Åre och Österlen eftertraktat. Dels för dess fina natur, men jag tror också att det är lite av en statusmarkör.