Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Vad får jag inte missa på bostadsvisningen?

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel ger tips och råd.
Nu drar snart visnings­helgerna igång och nya flyttar börjar planeras. Det är lätt att bli förblindad av vacker heminredning och glömma bort att kolla efter de viktiga grejerna.
Den här veckan tipsar Mitt i:s bostadspanel om vad du absolut inte får missa på visningen.

Vad får jag inte missa på bostadsvisningen?

Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli:
– Det beror helt på vad det är du tänker att du ska köpa. Som köpare har du en långtgående undersökningsplikt. Med tanke på hur kort en visning är kan det vara svårt att hinna med, men testa allt du kan testa! Fokusera på kök och badrum, och använd dina sinnen. Luktar det konstigt?
– Bostadsrättsföreningens ekonomi kan du sätta dig hemma i lugn och ro och gå igenom, fokusera på själva bostaden under visningen. På en lägenhetsvisning kan du klara av undersökningsplikten, men på en villa behöver du göra en fristående besiktning för att uppfylla den.
Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– Visningen är för många ”sanningens ögonblick”. Dels ger det en möjlighet att känna in vad magkänslan säger när man besöker bostaden, men är också ett tillfälle att undersöka bostaden för att upptäcka eventuella fel. Mäklaren bör se till att all relevant information om bostaden lämnas till köparen. Men köparen har ett stort ansvar att själv ta reda på eventuella fel med bostaden. På visningen är det bra att lägga särskild vikt vid att undersöka kök och badrum. Funkar apparaterna i köket, rinner vattnet i kranarna och går toaletten att spola? Det är viktigt att man har en budget som går ihop och att man sätter ett tak för en eventuell budgivning. Men man ska heller inte underskatta vad man får för känsla för bostaden på visningen och låta känslorna vara med i beslutsprocessen.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Som köpare av en bostad har du en långtgående undersökningsplikt, som i princip gäller alla fel och brister som är möjliga att upptäcka eller sådana som man ska förvänta sig. Även om till exempel kylskåpet fungerar när du undersöker bör du räkna med att ett gammalt kylskåp inom kort kan behöva lagas eller bytas ut. Det samma gäller gamla badrum och tak.
– Är det en bostadsrätt du tittar på bör du också granska föreningens ekonomi och planer på kommande avgiftshöjningar, renoveringar och liknande.
Visste du att

3,786

miljoner kronor var den genomsnittliga insatsen för en bostadsrättslägenhet
under 2018 i Storstockholm.

Källa: SCB