Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Hur hjälper man barnen med bostadsköpet?

Mitt i:s bostadspanel.
Mitt i:s bostadspanel.
Bostadsköpet är ofta den första stora affären i livet. Men med höga priser, ökade amorteringskrav samt skuldkvotstak har steget till den första egna lyan blivit svårare.
Hur kan man som förälder hjälpa sina barn med köpet av den första bostaden?
Det svarar Mitt i :s bostadspanel på denna vecka.

Hur hjälper man barnen med första bostadsköpet?

Staffan Tell, presstalesperson, Hemnet:
– Unga har en särskilt svår situation på bostadsmarknaden och många är beroende av hjälp från familjen. Det finns flera sätt som man kan hjälpa till som förälder. Om man har möjlighet att löpande sätta av en slant för en framtida kontantinsats till barnen kan det göra stor skillnad. Har man en lite längre tidshorisont och inte vill engagera sig så mycket kan månadssparande i en billig indexfond vara ett bra alternativ.
– Man kan också bli medlånetagare utan att äga bostaden gemensamt. Här ska man som förälder dock tänka på att om barnet får problem att betala räntor och amortering har man ett ansvar för att banken får betalt.
Matilda Adelborg, pressansvarig, Booli:
– För det första är det långt ifrån alla föräldrar som har möjlighet att hjälpa sina barn med att finansiera en bostad. Men för de som har möjlighet finns det flera sätt – ett av dessa kan vara att hjälpa till med kontantinsatsen. Var noga med att skriva papper – är det till exempel en gåva, skriv ett gåvobrev.
– Har du flera barn kan ett annat sätt att hjälpa till vara att köpa en lägenhet som barnen får bo i några år var.
Björn Wellhagen, vd, Mäklarsamfundet:
– Till skillnad från många andra europeiska länder finns det i Sverige inga särlösningar för unga, som underlättar för dem att ta klivet in på bostadsmarknaden. Den som har möjlighet bör därför börja spara till en framtida kontantinsats till barnen i tid.
– Mäklarsamfundet vill se ett subventionerat bosparande, men innan det blir verklighet gäller det som förälder att tänka långsiktigt och att spara en mindre summa löpande varje månad istället för större summor oregelbundet och sällan.
– Ett vanligt bankkonto ger idag ingen ränta att tala om, så någon form av fondsparande med låg risk via ISK eller kapitalförsäkring är att föredra.
Visste du att

50...

… till 90 procent av unga förstagångsköpare skulle inte kunna få lån till att köpa en nyproducerad lägenhet idag. Det största hindret är de kreditrestriktioner som har införts, som bolånetak och amorteringskrav.

Källa: Svensk Byggindustri