Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Här är ert önske-Stockholm

Arkader, tinnar och torn och mer mysig arkitektur, det vill ni läsare ha i Stockholm.
Arkader, tinnar och torn och mer mysig arkitektur – det vill ni läsare ha i Stockholm.
Mer tinnar och torn, mindre fyrkantiga lådor – och variation i stadsbilden. Det är några önskemål som kommit fram när Mitt i:s läsare under hösten har fått berätta om hur framtidens Stockholm ska se ut.

Under hösten har vi i en artikelserie berättat om Stockholm – vår vackra stad, och dess varierande arkitektur. Om allt från jugendhus med snirklig blomsterornamentik till 50-talets ABC-städer och postmodernismens längtan efter det förgångna – och laxrosa fasader.

Så vill ni att Stockholm ska se ut!

Samtidigt har ni läsare fått skriva till oss och berätta om hur ni vill att framtidens Stockholm, den stad som växer fram, ska se ut.

Via mejl, telefonsamtal och brev har vi fått bilder, tankar och önskemål.

Curt Bergstedt i Hammarbyhöjden tycker att det viktigaste är mer rundade former på det som byggs.

”Allra viktigast, mindre fyrkantigt, fyrkantiga hjärnor ritar visst bara fyrkantiga hus? Gärna hus med arkader, tänker på vårt blaskiga väder, hus med vackra fönster, är inte fönstren husets själ? Sen runda hörn, ger mindre kantig känsla och gärna små torn på husen. Ett kvarter i Wien som impade på mig är det så kallade Hundertwasserhaus i Wien. Det ska vara variation i stadsbilden så att en promenad känns spännande och inspirerande”, skriver han.

Stephan Andrén vill blicka cirka hundra år bakåt i tiden.

”Under perioden 1880–1915 bebyggdes merparten av det som är innerstaden. Mycket är jugend och ger en varm känsla för de boende, men min favorit är ändå de nationalromantiska tegelhusen, till exempel Lärkstaden eller de lite större husen alldeles öster om Oscarskyrkan”, skriver han.

Margareta Ernström tycker att vi bör stanna upp och förvalta det som redan finns, innan mer byggs.

”Jag tror att det är lätt att tappa kontrollen när städer blir för stora, även om man bygger i jugend eller vad det nu kan vara. Människor verkar inte må så bra heller när städer blir för stora. Ta hand om det som finns inklusive människorna, lägg pengarna där i stället så får vi en trevligare/snällare attityd till varandra och kanske en levande landsbygd”, skriver hon bland annat och avslutar:

”Jag vill gärna vara med att bygga ett samhälle med bostäder där vi alla kan få må bra”.

Jugend – byggnadsstil med inspiration från naturen

Funkis – ljus utblick mot framtiden

50-tal och den moderna ABC-staden

Miljonprogrammet – älskat och hatat

Ett postmodernt Stockholm