Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Grejerna som oftast stjäls från trädgården – och så skyddar du dem

Många tänker inte på att prylarna vi förvarar i trädgården kan vara rejält stöldbegärliga. Om du har möjlighet är det säkrast att ta in saker som du inte använder över natten eller när du inte är hemma.
Många tänker inte på att prylarna vi förvarar i trädgården kan vara rejält stöldbegärliga.
Nu ligger de varma månaderna framför oss – en tid då grillar, gräsklippare, möbler, redskap och annat stöldbegärligt flyttar utomhus.
Här är de bästa tipsen för att undvika att trädgården blir ett smörgåsbord för tjuvarna.

Var sjätte husägare har drabbats av stölder ur trädgården, enligt Stöldskyddsföreningen.

Lina Nilsson, rådgivningsexpert hos föreningen, är inte förvånad.

– Dels har vi mycket mer saker hemma än förr, vi konsumerar mer saker. Och många förstår inte att prylarna de har i trädgården är värdefulla och stöldbegärliga, menar hon.

Lina Nilsson på SSf. Foto: Cecilia Nordstrand

Lina Nilsson på SSF. Foto: Cecilia Nordstrand

Många av oss känner en i grunden positiv känsla av trygghet när vi är hemma, men den får oss också att bete oss irrationellt.

– Tar vi cykeln ner på stan så är vi noga med att låsa fast den, men hemma lutar vi den bara mot husväggen eller slänger den på gräsmattan. Det samma gäller barnvagnar och mopeder, det finns inga garantier alls för att trädgården är fredad från tjuvar, utan det själs väldigt mycket från tomter, säger Lina Nilsson.

Men med några enkla råd kan man undvika att sommaren får ett snöpligt slut.

”Kedja fast möblerna”

Det finns idag väldigt exklusiva utemöbler som inte fanns för 40-50 år sen, som kan kosta tiotusentals kronor. Vi vill ha samma lyx ute som inne nuförtiden, inte bara en tunn bänk med en dyna, menar Lina.

– Har man inte möjlighet att ta in sakerna kan man i alla fall göra det svårare att stjäla genom att kedja fast dem i varandra eller i huset.

Glöm inte grillen och gräsklipparen

Grillälskare lever farligt.

– De moderna gasolgrillarna kan vara jättejättedyra, och gasoltuben i sig också. Det ser vi att det stjäls mer och mer. Det är lätt att springa fram och skruva loss en gasoltub. Ta in tuben när den inte används, och åtminstone kedja fast grillen i huset eller altanen.

Även gräsklippare är attraktiva för tjuvarna.

– Det är idag vanligare med större åkgräsklippare och de ska man helst låsa in i ett förråd, källare eller garage.

Även automatiska självgående gräsklippare stjäls, men här har tekniken blivit bättre.

– Numer krävs det ofta lösenord för att starta och man måste ofta även ha rätt laddningsstation. Där har säkerheten blivit bättre och stölderna har minskat.

Balkongen då?

Trädgårdsredskapen bör du förvara i en redskapsbod eller liknande.

– Även småsaker som verktyg är stöldbegärliga. Ha som vana att lägga undan allt sånt när du har använt dem klart.

Om man bor i lägenhet med balkong då?

– Det är inte lika utsatt om man bor ett par våningar upp, men bor man på nedre botten eller har uteplats så ska man tänka likadant som om man hade trädgård. Vid lägenheter har man oftast också mer ögon på sig eftersom man bor tätare, men det är ingen garanti, säger Lina Nilsson.