Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Förbered hemmet och håll tjuven borta

Lägg lite tid på att förbereda hemmet innan du reser iväg så kan du förekomma tjuven, menar Lina Nilsson.
Förbered hemmet innan du reser iväg så kan du förekomma tjuven, menar Lina Nilsson.
Påsklovet närmar sig, en tid då många väljer att resa bort. Men medan hemmet står tomt passar också ofta tjuven på.
Här ger inbrottsexperten tips samt avlivar myter om tjuvarna.

Ska du resa bort i påsk? Ingen fara, du har gott om tid att förbereda hemmet och förebygga risken för inbrott, menar Lina Nilsson, ordförande för Grannsamverkan i Sverige samt rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Hon har sammanställt sina bästa tips inför resan.

Se till att du har certifierade lås på alla dörrar, och om du bor i villa eller i lägenhet på bottenplan även lås på fönster och altandörrar.

Bor du i lägenhet – se till att ha en låskåpa på insidan.

Det vanligaste är att tjuvar använder lås­slunga. Du kan även ha en säkerhetsbrevlåda, då kommer de varken åt post eller låsvred, säger hon.

Om det inte redan finns Grannsamverkan där du bor, tala i alla fall om för grannarna att ni kommer att resa bort.

– Ser man som granne någon mecka med ett lås kan man fråga vad personen gör, eller i alla fall ringa och fråga om grannen beställt låssmed. Tjuvarna är inte dummare än att de låtsas vara yrkesmän, säger Lina Nilsson.

Bor man i villa så bör man ha lås på brevlådan.

– Det är både för att tjuvarna inte ska komma över ens post, men också för att de inte ska se att ingen är hemma och inte har tömt. Skaffa en digital brevlåda och minimera posthögen som skvallrar om att du inte är på plats.

Sätt timer på några lampor om du bor i villa eller på nedre botten så det inte står kolsvart.

Städa inte så himla mycket!

– Är det kliniskt rent så ser tjuven direkt att här bor ingen just nu. Visst är det skönt att komma hem till ett rent hem men…

Inbrottslarm?

– Det kan vara ett bra komplement till skalskydd och kontakt med grannar!

Myterna då?

Tjuvarna vet precis var de ska leta. De fattar att du kan ha lagt värdesakerna längst ner i tvättkorgen under de smutsiga kläderna eller att smycken ligger i asken med frysta blåbär i frysen. Det enda som funkar är säkerhetsskåp fastskruvat i golvet i till exempel en garderob. Det låter mycket och är helt bedrövligt för tjuven att behöva bända loss, säger Lina Nilsson.

– Om man har möjlighet kan man förvara värdesaker i ett bankfack medan man är bortrest också.