Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Därför ska du inte totalrenovera hemma

Bevarad serveringsgång med spegeldörrar och furugolv samt köksfunkis i både färg och utformning.
Bevarad serveringsgång med spegeldörrar och furugolv samt köksfunkis i både färg och utformning.
Kakelugnar och snedställda köksskåp väcker stort intresse i äldre bostäder – medan andra detaljer inte gör det. Vad är värt att ändra på och vad kan man strunta i när det är dags att flytta? Vi har stämt av med mäklarfirman Historiska Hem.

Katarina Ljung, fastighetsmäklare och medgrundare till Historiska Hem, brinner för att fler ska se värdet i att bevara en tidstypisk stil och behålla de originaldetaljer som fortfarande finns i ett hem.

– Vårt generella råd är alltid att renovera så tidstypiskt som möjligt. Bor man i ett sekelskifteshus kanske man ska satsa på en spröjsad lucka vid köksrenovering. I ett 1950-talshus passar snedställda köksskåp i den tidens kulörer bättre, och i ett 1920-talshus blir det extra fint med schackrutigt badrumsgolv, säger hon.

Katarina Ljung, grundare av Historiska Hem. Foto: Emily Dahl

Katarina Ljung, grundare av Historiska Hem. Foto: Emily Dahl

Den som satsar på att stilfullt bevara husets charm kommer förmodligen att nå ut till fler spekulanter. Dessutom är det mer hållbart ur ett klimatperspektiv att välja material och kulörer som står sig över tid och inte blir omoderna om några år.

– Den här omsorgen är extra viktig vid större renoveringar. Men det gör mycket för en bostads helhetsintryck att utgå ifrån den här grundsynen även vid val av knoppar, eluttag, dörrhandtag och taklister.

Måla inte väggarna vita

Står du i begrepp att flytta lönar det sig antagligen inte ekonomiskt vid försäljning att slipa om golven eller att renovera badrummet. Det är dessutom dyrt, tidskrävande och bökigt. Att måla om väggar och köksluckor kan däremot vara värt mödan, menar Katarina.

– Många väljer att måla om i vitt eller grått inför flytt, vilket är en ganska märklig trend. Bakåt i tiden målade man väggarna i andra typer av kulörer, vilket också ger ett mer ombonat intryck och en lugnare miljö att leva i. Vi brukar rekommendera varmare färgtoner.

Välj linoljefärger

Ska du ändå måla om uppmanar hon att lägga en slant extra på hållbara material – att måla väggarna med linoljefärg till exempel, snarare än en plastig färg som spricker fort.

– Sådana val ger ett mervärde för den potentiella köpare som är insatt i de här frågorna. Man ser skillnad. Dessutom finns ett värde för dig som säljare att veta att du har gjort ett bra val som kommer hålla i många år, snarare än det billigaste alternativet som varken är klimatsmart eller hållbart.

”Byt inte ut fönstren”

Vad ska man absolut inte förändra i en äldre bostad? Lite förvånande blir svaret: att byta ut fönstren.

– Många bostadsrättsföreningar byter ut fönster och kastar gamla 1920-talsfönster. De tror att det blir mer värmeeffektivt och bättre ur ett ekonomiskt perspektiv, vilket inte alls är sant. Idag kan man få samma täthet på gamla fönster utan större problem och bevarade originalfönster gör enorm skillnad för lägenhetens rumskänsla.