Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Så kan din bostad ge dig gratis semester

Gör som Gül Hepers familj och bytlåna ett hus på semestern!
Gör som Gül Hepers familj och bytlåna ett hus på semestern!
Antalet stockholmare som finansierar semestern genom att hyra ut sin bostad växer stadigt. Allt fler har också upptäckt möjligheten att få semestervistelsen ”på köpet” genom att byta bostad med någon som längtar hit.

Med Airbnb:s genomslag har många fått upp ögonen för en ny typ av inkomst – från det egna boendet. Uthyrning av privatbostäder har blivit enklare, mer praktiskt och öppna omdömen ger dessutom en större trygghet för båda parter. Vare sig du är hyresvärd eller hyresgäst är du mån om att ”se bra ut”. Via uthyrningstjänsten får du hjälp med avtalsskrivning, husregler och rutiner.

Bo i varandras hem

Det finns också flera internationella medlemssajter där du och en annan familj kan komma överens om att bo i varandras hem under semestern. Med ett husbyte får du den unika möjligheten att prova på hundratals andra livsstilar och boendemiljöer världen över – till priset av en tåg- eller flygbiljett. Med bara ditt boende som ”betalning” har du möjlighet att bo i alltifrån trädkojor i Sydamerika, båthus i Amsterdam, fjällstugor i Jämtland till vingårdar i Italien.

För ett husbyte eller en uthyrning spelar det egentligen ingen roll hur du bor. Din boendeform kan vara just den mest attraktiva för den turistande gästen, beroende på behov, familjesituation och plånbok.

Presentera boendet tydligt

Lägg tid på att presentera ditt boende tydligt och ärligt, så att hyresgästen får rätt förväntningar. Att ha många bilder är bra. Helt och rent är viktigare än flott och centralt. Ofta är det andra värden som betygssätts på sajterna, såsom hjälpsamhet, gästfrihet och närhet till grönområden.

Om  du byter boende kan ni bo i varandras hus samtidigt – eller när det passar. Din skärgårdsstuga i augusti kan ge en lägenhetsvistelse i Paris över påsk. Ni kan också byta en långhelg mot en månad, ofta lönar det sig att vara flexibel. Ett extra plus är om ni även kan låna ut cyklar, bilar och ta hand om varandras husdjur!

Fakta

Bytessajter – så mycket kostar det

Bostadsbytessajterna bygger på årligt medlemskap. Du lägger upp din profil och får då tillgång till att se och kontakta listade boenden. Du kan ofta få en testperiod på någon vecka. Medlemskapen kostar ungefär:

Lovehomeswap.com: 108-156 euro per år (beroende på typ av medlemskap).

Homeexchange.com: 1 300 kronor för ett år (och ett år på köpet om du inte får till det under det första).

Intervac.se: 1 600 kronor för 2 års medlemskap.

”Vi känner oss aldrig som turister”

Gül Heper från Stockholm.

Stockholmaren Gül Heper är just hemkommen från en husbytesresa i en fransk bergsby.

Hon och hennes sambo har ett sommarställe som de använt för husbyte hela 13 gånger via Lovehome-swap.com.

– Med husbyten får vi chansen att se helt unika platser. Att lära känna området, grannarna, få tips om bra restauranger och helt enkelt att känna sig som hemma. Vi känner oss aldrig som turister.

Själv har hon aldrig känt oro för att öppna sitt eget hus.

– Visst, första gången måste man komma över en tröskel. Men ofta lär man känna varandra via mejl och samtal innan bytet. Öppenheten är en del av upplevelsen, att man känner tillit, samtidigt som man visar stor respekt tillbaka.

Utan husbytet har vissa resor bara varit att drömma om.

– Vi har framför oss  en resa till en fantastisk villa på Barbados som ligger högt och vackert med utsikt över havet!

Förutom drömresan till Barbados har Gül och hennes sambo flera resor inplanerade. Närmast blir det påskfirande på en vingård i Sonoma, Kalifornien, följt av en hikingweekend med vänner i Skottland.