Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Balkonggolvet sätter rumskänslan

Bambumatta eller plastgräs?
Bambumatta eller plastgräs?
Trätrall, mjuk matta eller trendig bambu? Eller föredrar du industriell betong?
Att välja rätt balkonggolv kan förändra hela uttrycket i uterummet.

Trätrall

Trätrall ger en klassisk stilren känsla och är skönt för fötterna. De finns i flera olika träslag och kan vara obehandlade, inoljade och färgade. Vanligast är akacia och furu, men även teak, sibirisk lärk och ask förekommer, de senare kräver återkommande underhåll och inoljning om man vill behålla originalutseendet.

Komposittrall

Komposittrall är vanligtvis ett hybridmaterial av trä – som lärk, poppel, bambu och risskal – och plast. Finns både i längder och som plattor. Den behöver inte oljas eller behandlas som många andra träprodukter. De är i princip underhållsfria och passar uteplatsen eller på en balkong utan tak.

Matta

Visst går det att lägga ut mjuka sköna trasmattor för en bohemisk ombonad känsla, men tänk på att de suger åt sig fukt ordentligt, och kräver att du tar in och tvättar dem då och då. Ett bättre alternativ är då plastmattor, som finns för en spottstyver i de flesta inredningsbutiker. Finns i alla färger och mönster och kräver minimalt med underhåll.

Plastmattan från Rusta är färgglad och lätt att torka av. Foto: Rusta

Plastmattan från Rusta är färgglad och lätt att torka av. Foto: Rusta

Heltäckningsmatta

Grön som en minigolfbana eller sandfärgad som en strand? Den klassiska heltäckningsmattan för balkongen är skön att kliva ut barfota på. Finns för billig peng i olika standardmått för balkong eller på lösmeter så du kan klippa till just din balkong. Se till att välja en matta med dobbar under så att eventuellt regnvatten lättare kan rinna undan.

Bambu

Bambu är ett mjukt och slitstarkt material som är mjuk och varmt för fötterna. I handeln finns särskilda bambumattor i varierande mått som du helt enkelt rullar ut över balkonggolvet. Rulla ihop och ställ undan bambumattan under den blöta och kalla säsongen så håller den sig fräsch längre.

Målad betong

Ett gjutet betonggolv som ska målas måste vara torrt, rent och fritt från gammal löst sittande färg. Måla med en färg avsedd för betongytor utomhus, det finns hur många kulörer som helst. Beroende på hur mycket du nyttjar golvet kan det behöva målas om efter ett tag. Tänk också på att målade utomhusytor kan bli väldigt hala när de är blöta.