Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Vilken yogaform passar dig bäst?

Yoga finns i flera olika former. Ta hjälp av vår guide för att hitta den som passar dig bäst.
Yoga finns i flera olika former. Ta hjälp av vår guide för att hitta den som passar dig bäst.
Vi yogar som aldrig förr i jakt på inre lugn och rörliga kroppar utan värk och stelhet. För den som inte är insatt kan det kännas som en djungel av olika yogaformer.
Här har vi listat några av de vanligaste yoga­formerna och exempel på var i Stockholm du kan utöva dem.

BIKRAM

Vad? En tuff och riktigt fysisk yoga, som utförs i ett rum uppvärmt till 40 grader med hög luftfuktighet. Passen utgår alltid ifrån samma 26 positioner och några andningsövningar. Värmen gör det här till en ansträngande träningsform med hög puls, men ger också möjlighet till djupare stretch. Hot yoga är en lillasyster till Bikram, där passen kan variera från gång till gång.

Var? Bikram Yoga City, Olof Palmes gata 11A. bikramyogacity.se

VINYASA

Vad? I den här lekfulla yogaformen lär du dig att utföra sammanlänkade rörelser i ett dynamiskt flöde och synkat med andningen. Det finns olika grader av intensitet på Vinyasa-klasser och Poweryoga – eller gymyoga som den också kallas – är ofta en form av Vinyasa.

Var? Yogayama, Jungfru­gatan 8 och Hammarby Allé 53. yogayama.com

ASHTANGA

Vad? Det här är en av de mest utmanande yogaformerna rent fysiskt. Under en klass utför man samma serie av dynamiska positioner, stående och sittande, ur olika rörelseserier. Du går vidare till nästa serie när du behärskar den första. Ger puls, utvecklar styrka och mentalt fokus. Passar dig som gillar struktur, att utmana dig ordentligt fysiskt och som kanske redan testat en del yoga.
Var? Ashtanga 
Yoga Stockholm, Garvaregatan 22. ashtangayoga.se

HATHA

Vad? Passar dig som är nybörjare, då det är en ganska långsam basyoga som stretchar ut kroppen. Det brukar vanligtvis även ingå andningsövningar och meditation i passen.

Var? Yogashala Stockholm, Gotlandsgatan 88 samt Ringvägen 9d. yogashalastockholm.se

KUNDALINI

Vad? Mjuk yoga i lugnt tempo med stort fokus på den andliga biten och att frigöra energi. Enkla övningar med fokus på ett område i taget.

Var? Kundalini yoga­center, Reimersholms­gatan 79. kundaliniyogacenter.se

YIN YOGA

Vad? Yin Yoga är en lugn och terapeutisk yogaform med återhämtningen i fokus. De statiska positionerna hålls i 3-5 minuter för att stretcha bindväven – ofta främst riktat mot höfter och ryggrad. Målet är avslappning och att släppa spänningar, och brukar uppskattas av den som tränar mycket eller är stel i musklerna.

Var? Yogakala, Sirapsvägen 1 i Hökarängen. yogakala.se