Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Så tar du hand om din vintertrötta hud

Efter en lång vinter kan huden behöva piggas upp med en behandling.
Lotta på Aktiv Hudvård ger de bästa tipsen för att få hyn att vakna ur vintersömnen.
Kylan under de kalla årstiderna sliter på huden. Men Lotta Juvelin på Aktiv Hudvård Stockholm har flera tips på djupgående behandlingar som kan pigga upp inför våren.

Microneedling

Microneedling, som ofta utförs med redskapet Dermapen, är en nålbehandling som skapar tusentals små kanaler i huden. Genom de öppna kanalerna slussar hudterapeuten ner serum med aktiva ingredienser. Lotta beskriver det som att man skapar en kontrollerad skada i huden för att förbättra och förnya den. Används för att minska rynkor och åldrad hud, solskador, akne eller ärr.

Inga nålar, tack? Det går att slussa ner aktiva serum i de djupare hudlagren med radiofrekvens istället. Behandlingen känns som en varm och skön massage men kräver att man kommer 1-2 gånger i veckan, totalt 5-10 gånger. Den här behandlingen kan användas även på mage, stuss och armar.

Klassisk ansiktsbehandling

Ibland räcker en klassiker för att lugna din hud, och behandlingarna kan anpassas till olika hudtyper. Det som brukar ingå är rengöring, peeling, porklämning, ansiktsmassage och ansiktsmask. Behandlingen återfuktar huden och ger fin lyster.

Kemisk peeling med syror

Det här är en kraftfull behandling som bidrar till cellförnyelse och ökar hudens elasticitet. Man skalar bort gammal hud med hjälp av syror, tex den omtalade AHA-syran. Det finns både ytliga varianter som inte ger sociala begränsningar, och djupare behandlingar som kan orsaka en fjällning men som också ger större effekt. Syftet kan vara att reducera solskadad hy med pigmentfläckar, linjer och rynkor eller akne. Beroende på hur problematiken ser ut används olika syror.

Marie på Aktiv Hudvård utför en ansiktsbehandling. Foto: Sauman NG Agerberg

Marie på Aktiv Hudvård utför en ansiktsbehandling. Foto: Sauman NG Agerberg

Hudterapeuten svarar

Det här kan du göra hemma

För den som inte har råd eller möjlighet att ta sig till en salong – hur tar man bäst hand om sin hud nu efter en lång vinter, Lotta?

– Det är viktigt med den dagliga hudvårdsrutinen. Använd rengöringsmjölk/-gel och ett återfuktande ansiktsvatten morgon och kväll. Applicera därefter ett serum som ger huden energi, samt kräm för din hudtyp.

Och om man vill göra det lilla extra?

– Använd peeling någon gång i veckan för att ta bort döda hudceller. Lägg en ansiktsmask när du hinner, för extra näring. Vårda trötta ögon genom att lägga ett par bomullsrondeller indränkta med ett milt ansiktsvatten i frysen i tio minuter. Lägg dem därefter som en ögonmask och njut.

Hur ska man ta hand om övriga kroppen?

– Få bort gammal torr hud på kroppen med en peeling eller torrborste. Då gör fuktkrämen mer nytta. Använd solkräm när solen skiner, även på vintern.