Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

”Det sociala trycket att fira är starkt”

Trycket att fira högtider är starkt, menar Mats Nilsson, docent i etnologi.
Trycket att fira högtider är starkt, menar Mats Nilsson, docent i etnologi.
Varför är det så svårt att slippa ifrån traditioner och högtider? Enligt Mats Nilsson, docent i etnologi, är det i princip omöjligt att komma undan.
– Pressen att följa traditionerna är otroligt stark, säger han.

 Jul, nyår, påsk, midsommar – det är bara några av alla högtider som vi svenskar firar år efter år. Men för de som inte vill fira är det svårt att komma undan, utan att bli sedd som en glädjedödare.

– Vad vi än tycker om de här sederna och bruken, eller vanorna och ovanorna, så är det traditioner som säger en del om vårt samhälle. Vi måste förhålla oss till det, vi kommer inte undan. Jul och midsommar är så tunga i vår sociala värld, i vårt samhälle, säger Mats Nilsson, docent i etnologi vid institutionen för kulturvetenskap på Göteborgs universitet.

”Kulturen är starkare än oss”

Att bara hoppa av firandet är inte så lätt, menar han.

– Pressen att följa traditionerna är otroligt stark. Vi kan som individer inte välja det sociala spelet, vi kan kanske försöka undvika, men kulturen och traditionerna är starkare än oss som individer.

Badar bastu på julafton

Själv har han och hans fru minimerat julfirandet på senare år.

– Vi har tonat ner julen hemma, vi har inga julklappar, vi går inte till någons föräldrar på julafton, vi är hemma och badar bastu.

Tipset: res bort!

Det enda sättet att undvika högtider är att resa bort – eller ta till mer drastiska metoder.

– Man kan åka till Thailand, eller ett land där man inte firar. De som jobbar över helgerna, till exempel inom vården eller polisen etc,
kan också komma undan utan att det blir en så stor grej av det. Annars får man stänga in sig hemma och stänga av mobilen, säger Mats Nilsson.

Varför blir folk upprörda när vi inte vill vara med?

– Mitt svar blir att det är svårt att bryta mot kulturella mönster, den kulturella sidan av det hela är ett jättetryck. Det är svårt att bryta de mönstren utan att resa bort, arbeta eller stänga in sig hemma.

– Kommentarerna från omgivningen kommer om man inte vill vara med. Jag förstår att de kommer och jag beklagar det. Vi är inte riktigt så liberala och individfrihetliga att vi får göra som vi vill. Även om vi tror det.

”En stor befrielse från ångest, stress och krav”