Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

De har slutat skämmas över sina kroppar

Cassandra och Jacke.
Cassandra och Jacke.
Oavsett hur vi ser ut påverkas vi alla av hur vi pratar om kroppar, särskilt när sommaren närmar sig. Cassandra och Jacke har båda jobbat aktivt med acceptans och att sluta begränsa sig själva på grund av hur de ser ut.

Cassandra trivdes inte i sin kropp, men en dag fick hon nog och valde att göra något åt det. Idag lägger ut kroppspositiva bilder och filmer på sig själv i sociala medier.

– Jag led av mitt eget självhat och samhällets syn på mig som tjock, så till slut stoppade det mig från att leva fullt ut. Jag vågade inte dejta, ha sex eller klä mig som jag ville. Då bestämde jag mig för att jobba med min självbild på riktigt, säger Cassandra.

Hon menar att kroppsfixering och kroppshat egentligen handlar om något annat

– Vi har lärt oss att det är hur vi ser ut som avgör hur mycket vi är värda. Egentligen handlar det om en dålig självkänsla men vi riktar fokus åt fel håll. När du väl blivit vän med dig själv kommer kroppsfixeringen att blekna. Man behöver inte älska sin kropp, lösningen är snarare att se neutralt på den.

Cassandra Klatzkow.

Cassandra Klatzkow.

Fakta

Cassandras tips – så blir du sams med dig själv

Affirmationer. ”Fake it ’til you make it typ. Lurade mig själv att jag tyckte om mig själv tills det var sant.”

Följ med omsorg. ”Följ människor som ser olika ut i sociala medier och rensa bort konton som får dig att känna att du behöver ändra på dig.”

Träna. ”Det är otroligt vad träning gör för ens psykiska hälsa.”

Cassandra instagrammar på @cassklatzkow

Jacke.

Jacke.

Jacke inspirerades till kroppsacceptans av sin partner Karin ”Kajjan” Andersson, som själv är kroppsaktivist. Jacke är fostrad i en machokultur där den muskulösa kroppen är idealet, och det har påverkat honom.

– Vi har pratat mycket hemma om kroppsuppfattningar, ideal och de skadeverkningar som många av oss fått med från populärkulturen. Inom idrottsvärlden är det ett misslyckande att inte vara muskulös, säger han.

Få kroppspositiva män

Det finns förvånansvärt få män i den kroppspositiva rörelsen – knappt någon. Det har nog många skäl, menar Jacke

– Den manliga kroppen sexualiseras inte på samma sätt. Det är också mer okej för en man att vara stor i kroppen. Som man kommer jag undan med mycket mer utan att det behöver vara ett statement.

Ändå började han lägga ut bilder på sig själv. Han tror att det är viktigt att få en förståelse för att kroppars utseende och funktion inte är samma sak.

– Vikt, kroppsform och hälsa har inte ett linjärt förhållande till varandra och framförallt så missar många hur den psykiska hälsan påverkar din uppfattning om kroppen och vice versa.

Fakta

Jackes tips

Sluta recensera kroppar. ”Om du vill ge någon en komplimang – säg något som inte är kopplat till personens yta.”

Skit i vikten. Släng vågen och sluta räkna kalorier.

Jacke instagrammar på @jackejakob