Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Rivstarta hösten med stenhård militärträning

Army Fitness.
Army Fitness är en militärinspirerad träningsform.
Behöver du en träningsmässig kick i baken efter sommarens ledighet? Kanske är militärträning något för dig.
Vi reder ut vad som skiljer den från annan träning, hur den går till och om den verkligen är mer effektiv.

Army Fitness är en av de aktörer som erbjuder militärinspirerad träning i Stockholmsområdet. Den som deltar i deras pass får vara beredd på att jobba i team – och att ta i.

– Vi vill utmana våra deltagare till att nå nya nivåer i träningen och våra tränare är huvudsakligen aktiva eller tidigare militärer, poliser och räddningsarbetare. Men vi jobbar inte med pennalism, bestraffningar eller att pusha dem hårdare än de klarar av, säger instruktören Stefan Bertilsson.

Stefan Bertilsson på Army Fitness. Foto: Pressbild

Stefan Bertilsson på Army Fitness. Foto: Pressbild

Många övningar bygger på samarbete

Filosofin utgår ifrån att man får mer kraft och uthållighet genom att kämpa för ett gemensamt mål, snarare än ett individuellt. Därför bygger många övningar på att samarbeta i team.

– Men även själva innehållet i träningen skiljer sig från vanliga pass på gymmet. Vi jobbar utomhus i omväxlande terräng med både kondition och styrka och många sammansatta par- och gruppövningar. Det är en tuff, effektiv och varierad form av träning, säger Stefan.

I militärinspirerad träning ligger fokus alltså mer på gruppen och att bygga en trygghet mellan deltagarna för ökad inspiration. Stefans erfarenhet är att folk blir bekväma med att jobba i team så länge instruktörerna skapar en trygg miljö.

– Redan andra eller tredje passet brukar våra deltagare obekymrat kånka och släpa på varandra, så tilliten kommer väldigt fort. Målet är hela tiden att hjälpa varandra, plus att parövningar ger hög belastning på kroppen och därmed mycket resultat.

Ingen hård stämning

Det finns en föreställning om en hård och förolämpande stämning kopplad till militärträning, antagligen sprungen ur populärkulturen. Men idag ser det annorlunda ut och ingen behöver gå ledsen ifrån ett pass.

– Vi jobbar mycket med en motiverande och trygg träningsmiljö så att deltagarna vågar träna hårt, orkar göra rätt och förhoppningsvis lära känna varandra. Vi har stor spridning bland deltagarna, både när det gäller träningsbakgrund, ålder och varför man sökt sig till oss, säger Stefan.

Fakta

Army Fitness

  • Army Fitness arrangerar sex veckor långa bootcamps, för den som vill ha en kickstart.
  • Träningen sker utomhus – i Årsta, på Östermalm vid Stadion samt på Kungsholmen vid Rålambshovsparken.
  • Några andra aktörer som erbjuder militärinspirerad träning i Stockholm är Bootcamp Stockholm och Nordic Military Training.