Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

”Yogan ger en möjlighet att förbereda sig mentalt”

Emma Harlin, här med sina barn, menar att mammayoga handlar om att känna in kroppen.
Emma Harlin, här med sina barn, menar att mammayoga handlar om att känna in kroppen.
Yoga speciellt avsedd för gravida, eller för den som nyss fått barn – hur funkar det? Vad är skillnaden jämfört med annan typ av yoga? Vi hörde oss för med Emma Harlin på Solna Yogaskola.

Varje vecka kommer ungefär 50 gravida samt nyblivna mammor till yogaskolan vid Näckrosen i Råsunda. Att vara gravid är en speciell tid i livet, särskilt första gången. Det kan ge en trygghetskänsla att få dela den erfarenheten med andra, och ta sig tid att vända sig inåt, menar Emma Harlin.

– Det är stort både rent fysiskt men också mentalt och känslomässigt med alla livets känslor samlade under samma period, säger hon.

Forskning visar att det finns fördelar med att yoga under graviditeten för att förebygga besvär och förbättra hållningen. Barnets näringstillförsel och syretillförsel gynnas, utöver de psykiska fördelarna för mamman. Övningarna i de anpassade yogapassen är mer skonsamma än annars, och fokus ligger dels mer på bäckenbotten och dels på att känna in kroppen – och att rikta sin uppmärksamhet mot det barn som växer i magen.

– Det fysiska tillståndet ändras från vecka till vecka. Då ger yogan en möjlighet att förbereda sig mentalt. Det kan få eventuella rädslor att minska, säger Emma.

Ungefär åtta veckor efter att barnet fötts är mammorna välkomna tillbaka på yoga med barnen.

Då skapar Emma en tillåtande miljö med improviserade övningar där barnens behov är en naturlig del.

– Här är alla i samma sits med barn som skriker eller måste bytas på under yogapasset!