Tema-sidorna produceras av Lokaltidningen Mitt i:s kommersiella redaktion, Mitt i Studio. Temaredaktör Love Lind studio@mitti.se 08-550 550 92

Hudvård för den moderna människan

Grooming ökar i popularitet.
Grooming ökar i popularitet.
Sverige ligger i topp inom EU när det kommer till konsumtion av hudvård. Det visade statistik från branschorganisationen Cosmetics Europe i våras. Att gå på spa och rå om sig själv är hetare än någonsin. Men varför har vi det här behovet och hur ser trenderna ut?

Annica Forsgren Kjellman, hudterapeut och grundare av Skincity, har sista tiden sett ett ökat intresse för omsorg om hela kroppen – snarare än bara ansiktet. Många hinner inte iväg på behandlingar men lägger istället tid på vardagslyx i hemmet. Det finns en efterfrågan på såväl långa hudvårdsrutiner i flera steg som multifunktionella produkter att ha med sig till gymmet.

– I dessa hektiska och uppkopplade tider tror jag att folk uppskattar att gå helt offline. Wifi-fria zoner kommer bli en ren lyx. Därför är det hetare än någonsin att gå på spa, andas ut och rå om sig själv. Vi längtar efter andrum från stressen i vår vardag, säger Annica.

Samtiden syns också på andra sätt i de produkter som dyker upp, t ex i form av krämer som sägs skydda mot luftföroreningar i staden eller blått ljus från skärmar.

– Luften i storstäderna är ju förorenad och vi ägnar många timmar dagligen vid våra skärmar. Allt det här blir ansträngande för huden, eftersom cellerna bryts ner och åldrandet påskyndas. Där kan anti-pollution skydda huden, så länge man väljer kvalitativa produkter med bra ingredienser, säger hon.

Fakta

Tendenser i tiden

Sheet mask – Näringsrika ansiktsmasker i engångsförpackningar, ursprungligen från Asien, att använda hemma för att ge huden ny energi.

Grooming – Från att många män inte alls traditionellt intresserat sig för skönhets-vård har marknaden explod-erat, och idag är det vanligt att ha ett flertal produkter hemma.

BHA- och AHA-syror – Det finns många olika produkter med syror för hemmabruk, för att bli av med igentäppta porer eller fet hud. Kräver lite research för att hitta rätt.

Det naturliga – Det naturliga är också på tapeten – att använda oljor, lera och andra naturliga och ekologiska produkter till rengöring och hudvård.